V Horní Bříze přišli o zázemí zastávky. Vybojovali si alespoň čekárnu

UvR: V Horní Bříze přišli o vlakovou zastávku (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Horní Břízy na severním Plzeňsku bojují o znovuotevření vlakové zastávky. České dráhy (ČD) tam v prosinci zrušily pokladnu a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) uzavřela i celou budovu, stejně jako na řadě dalších míst v republice. Důvody jsou podle Českých drah i SŽDC ekonomické: lidé si kupují jízdenky on-line a provozovat malá nádraží se nevyplatí. Cestujícím z Horní Břízy ale zázemí chybí.

Lidé z Horní Břízy přišli začátkem prosince o zázemí vlakové zastávky i přesto, že malá nádražní budova prošla nedávno celkovou rekonstrukcí. Českým drahám se ale nevyplatilo nechávat pokladnu otevřenou, a tak se zavřela i čekárna včetně veškerého zázemí, které spravuje SŽDC.

„V Horní Bříze je velmi malý zájem o nákup jízdenek, cestující se odbavují sami, například přes e-shop. Nebo používají integrované dopravní systémy,“ vysvětlil mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

„České dráhy mi napsaly, že odtud jezdí v průměru 48 lidí denně. Nevím, jak to počítali,“ tvrdí iniciátor petice za znovuotevření zastávky Robert Trnka.

To, že se provozovat zastávku nebo čekárnu nevyplatí, zmiňuje i SŽDC. „Pokud přistoupíme k uzavření výpravní budovy, tedy že není k dispozici ani čekárna, tak je to skutečně ze závažných důvodů, většinou tedy ekonomického charakteru,“ uvedla mluvčí správy Radka Pistoriusová.

Čekárna znovu bude. Ale bez pokladny nebo dozoru

Obyvatelé Horní Břízy s tím ale nesouhlasí a podepisují petici. „Chtěli bychom, aby tu byla opět obsluha, pokladna, aby fungovaly záchody,“ shrnuje požadavky místních inicátor petice Trnka.

Starostovi už se podařilo částečně uspět. „Prvního března bude Horní Bříza zastávka znovu otevřena. Ale pouze jako čekárna,“ potvrdil starosta Horní Břízy David Kapr (nez.).

Mělo by to fungovat podobně jako v nedalekém Kaznějově, kde má být čekárna otevřená denně od 6 do 16 hodin. Jenže redaktorka ČT ji našla zavřenou. Čekárna bez dozoru navíc podle lidí z Horní Břízy brzy přiláká vandaly.  

Místní tak přišli – i když jen na několik měsíců – už o druhé zázemí. V Horní Bříze je už deset let zavřené i hlavní vlakové vlakové nádraží. Na rozdíl od zastávky se tam alespoň cestující dozví z tabulí informace o jednotlivých spojích nebo o jejich zpoždění.