Havířov možná přijde o jednu ze svých částí. Životice chtějí samostatnost

Studio 6: Životice se chtějí oddělit od Havířova (zdroj: ČT24)

Na Ostravsku by ještě letos mohla vzniknout nová obec. Od Havířova se totiž chce oddělit jeho dosavadní část – Životice, které jsou součástí města od roku 1960. Důvodem má být i nový obchvat, který Havířov plánuje a se kterým obyvatelé Životic nesouhlasí, protože by je rozdělil na dvě části.

Havířov nyní prověřuje, zda je možné, aby bylo v Životicích referendum o samostatnosti vyhlášeno. „Je k tomu totiž zapotřebí samostatné katastrální území, které Životice nemají,“ vysvětlila redaktorka ČT Pavla Krůčková.

Vedení města s odtržením Životic, v nichž žije přes 1200 lidí, nesouhlasí a primátor Josef Bělica (ANO) už tamní občanskou komisi upozornil, že radnice zastavuje veškeré finanční investice do této městské části, pokud od referenda neustoupí.

Hlavním argumentem pro oddělení Životic je plánovaný obchvat města a prodloužení tamní silnice druhé třídy. „Tyto komunikace by totiž Životice rozdělily fyzicky na dvě části,“ uvedla Krůčková s tím, že místní se domnívají, že jejich samospráva by mohla proti těmto plánovaným stavbám zasáhnout a i další problémy by mohla řešit rychleji.

Dříve se už od Havířova oddělila Horní Suchá

Pokud by k oddělení došlo, Životice by nebyly první částí, která se od Havířova odtrhla. V devadesátých letech se totiž od města oddělila Horní Suchá, v níž v současnosti žije čtyři a půl tisíce obyvatel.

V celém Česku vzniklo od roku 2006 takovým způsobem několik obcí. Například od Valašského Meziříčí se před šesti lety oddělily hned dvě části – Krhová a Poličná.