Pod rukou tekutá smrt. Odvolací soud znovu řeší ostravskou větev metanolové kauzy

Vrchní soud v pondělí znovu otevřel ostravskou větev metanolové kauzy, ve které je obžalováno šest lidí. Otrávený alkohol měli od hlavních distributorů dodávat do Havířova i na Přerovsko, kde několik lidí po jeho konzumaci zemřelo. Krajský soud jim za ohrožování zdraví závadnými potravinami uložil tresty od pěti let a čtyř měsíců do osmi let a čtyř měsíců, státní zástupce ale žádá u většiny z nich přísnější tresty. Obžalovaní naopak vinu popírají a žádají většinou o zproštění viny. Rozsudek by měl vrchní soud vynést 21. února.

Žalobce žádá přísnější trest pro Michala Klösela, který od (již dříve odsouzeného) prodejce alkoholu Martina Jirouta převzal dodávku asi 2300 litrů otrávených metanolem. Přísnější potrestání žádá také u Martina Posládka a Martina Svobody, přes něž se podle obžaloby dostal otrávený alkohol ke spotřebitelům. Podle obžaloby pět lidí po jeho konzumaci zemřelo.

„Poukazujeme na fatální následek v podobě úmrtí více osob, způsobení těžké újmy na zdraví a bezprostřední ohrožení života dalších osob,“ dodal státní zástupce.

Žalobce se odvolal i v případě Václava Zlámala, jehož prostřednictvím se alkohol rovněž dostal ke konzumentům. Napadl u něj pětiletý trest v zákazu činnosti, který by měl být zpřísněn. Vyšší trest žádá i u obžalovaného Bohumila Malátka, který údajně převzal od dalšího obžalovaného Petra Čagana 150 litrů alkoholu, po jehož vypití zemřeli na Přerovsku dva lidé. 

Sám Malátek má podle obžaloby na svědomí další ženu. Podle státního zástupce by se tresty měly blížit trestům uloženým v hlavní, takzvané zlínské metanolové větvi. Ty se pohybovaly mezi sedmi až devíti lety.

Neexistují přímé důkazy, tvrdí obhájci

Obhájci naopak většinou žádají zproštění. Podle obžalovaných totiž neexistují přímé důkazy, které by je se smrtící směsí alkoholu pojily. „Klient se nedopustil žádného trestného činu, odebíral alkohol od prověřeného odběratele, poměrně velké likérky. Nemohl se domnívat, že jde o závadný alkohol. Ze stejné likérky byl alkohol dodáván do řady prodejen, nejen do stánku pana Svobody,“ uvedl Svobodův obhájce.

Podle něj měl jeho klient smůlu, že byl mezi prvními zadrženými, ostatní prodejci se prý poté otráveného alkoholu zbavili. „K tíži je mu přičítáno úmrtí osob, jejichž spojitost s jeho stánkem však není prokázána,“ doplnil obhájce. Argumentem obhajoby je i délka trestního řízení.

Třicet tisíc stran

Metanolová kauza vypukla už v roce 2012, celkem si vyžádala padesát lidských životů. Soudy už poslali řadu lidí za mříže, v případu také již dříve vypovídali i všichni hlavní aktéři kauzy včetně hlavních míchačů jedovaté směsi Rudolfa Fiana a Tomáše Křepely, kteří byli odsouzeni na doživotí.

Tato ostravská větev znamená asi třicet tisíc stran soudních spisů. Obžaloba byla podána v roce 2014, na časové prodlevě se podepsala otázka o příslušnosti soudu i stížnosti na podjatost senátu.

Odvolací soud se navíc případem zabývá už podruhé, první rozsudek v neveřejném rozsudku zrušil a vrátil zpět na kraj. K odvolacímu soudu se případ vrátil rok po vynesení druhého rozsudku ve Zlíně.