Zdravé podzemí, zdravý zámek. Šachty pod zámkem v Buchlovicích čistí dělníci

Vyčistěním šachet zbaví dělníci buchlovický zámek vlhkosti (zdroj: ČT24)

Památkáři uzavřeli zámecký park v Buchlovicích na Uherskohradišťsku. Dělníci tam čistí a opravují důmyslný systém historických odvodňovacích šachet. Barokní památku mají čisté šachty ochránit před vlhkostí.

Stovky metrů štol pod buchlovickým zámkem původně odváděly vodu. Důmyslný systém po nuceném odchodu majitelů chátral, zanášel se a ublížily mu i neodborné zásahy v 70. letech. Teď už památkáři vědí to, co barokní stavitelé. Aby ozdravili zámek, musí ozdravit podzemí.

„Práce jsou velmi ztíženy, dají se třeba přirovnat k hornickým pracím v nízkých štolách. Ale původní konstrukce jsou velmi dokonalé a často stačí obnovit, renovovat jenom určité destruované úseky a systémy potom už znovu fungují,“ vysvětlil architekt z Národního památkového ústavu Zdeněk Chudárek.

Cihly ve stěnách štol musí dělníci pro dobré fungování odvodňovacího systému obrousit, některé zanesené úseky ale museli prokopat a vytvořit štoly nové. „Začínají někde ve svahu nad zámkem a končí v buchlovickém potoku,“ popsal Chudárek. O tom, kudy štoly vedou, nemá příliš záznamů a práce je tak především pátráním.

K tomu využívají zasypané šachty, které ústí na zem. „Otevře se šachta, ta je úplně plná a my tam pak vlezeme a celé se to čistí. Tak se to dělalo v prvním úseku a dělá se to i tady,“ popsal metodu dělník Roman Kopal.

Dohledání, vyčištění a oprava všech štol pod buchlovickým zámkem má stát víc než 11 a půl milionu korun. Brány parku i samotného zámku se návštěvníkům znovu otevřou v březnu.