Vědci budou v Česku zkoumat vliv špatného ovzduší na zdraví. Do studie zapojí stovky lidí

Unikátní průzkum o vlivu znečištěného ovzduší na zdraví zahájili vědci a lékaři v Moravskoslezském kraji. V průběhu pěti let budou sledovat stovky lidí – včetně novorozenců, sportovců nebo těch, kteří musí ve znečištěných oblastech pracovat venku.

Nový projekt by měl odhalit, jak moc život ve znečištěném prostředí ničí lidem zdraví. Ostravská univerzita požádala o spolupráci mimo jiné tamní strážníky, kteří vyrážejí do ulic za každého počasí. „Na hlídce přitom stráví minimálně 10 hodin. A to i ve dnech takzvané smogové situace,“ uvedla redaktorka ČT Pavla Krůčková. 

Samotný průzkum má dvě části. „Zhruba v únoru a březnu vyplní strážníci, kteří se budou účastnit projektu, dotazníky. Dále se bude jednat o sběr biologického materiálu a nošení po dobu 24 hodin osobního vzorkovače vzduchu,“ poznamenal mluvčí ostravské městské policie Michal Beneš.

Ostravští vědci odeberou zkoumaným osobám vzorky krve a moči. Výsledky budou porovnávat s údaji získanými od podobné skupiny lidí z jižních Čech.

Na podzim se zapojí policisté

Druhá fáze proběhne ještě letos na podzim. Celkem se zapojí 70 strážníků z Ostravy a 70 z Českých Budějovic. Ne všichni ale byli vhodnými kandidáty. „Jedná se o muže, kteří mají bydliště v Moravskoslezském kraji, a musí to být nekuřáci,“ dodal Beneš.

Do průzkumu se zapojí i novorozenecké oddělení karvinské nemocnice. Právě tento region patří k oblastem s nejznečištěnějším ovzduším na severu Moravy. Lékaři tam odeberou vzorky 200 dětem.

„Už dopředu budou stanoveny děti, které do tohoto výzkumu budou začleněny. Ty děti budou už vlastně v bříšku maminky vybrány v rámci předporodních ambulancí našimi gynekology,“ sdělila primářka dětského oddělení karvinské nemocnice Lenka Böhmová.

Když se miminko narodí, odebereme mu krev, moč a stolici a v tomto se budou zkoumat určité látky, jako jsou benzopyreny a jiné podobné látky, které narušují nějakým způsobem imunitu a jsou odpovědny například za alergické reakce.
Lenka Böhmová
primářka dětského oddělení karvinské nemocnice

Prvním novorozencům odeberou vzorek v dubnu. Těm posledním zřejmě na začátku příštího roku. Současně přitom vznikne stejně početná kontrolní skupina dětí v jižních Čechách. Děti pak znovu vyšetří ve dvou letech. Budou tak mít komplexnější výsledky o jejich nemocnosti.

Moravskoslezský kraj patří mezi lokality s nejhorším ovzduším v celé České republice. Vůbec nejhorší je situace na Karvinsku a na Ostravsku. Lidé tam jen loni dýchali nadlimitní množství prachu v průměru každý čtvrtý den. Nejvyšší koncentrace přitom dosahovaly 5,5násobku limitu.