Místo filmařů dělníci. Zámek Červená Lhota je kvůli odbahnění bez vody

Události v regionech: Odbahnění Červené Lhoty (zdroj: ČT24)

Zámek Červená Lhota na Jindřichohradecku, který je oblíbený mezi filmaři a hojně navštěvovaný turisty, je v současnosti bez vody. Důvodem je odbahnění rybníka. To bylo nezbytné – sedimentu v něm totiž bylo už téměř metr a půl. Součástí investiční akce za téměř osmnáct milionů korun je i vybudování nového mostku, oprava břehů nebo výpustního zařízení.

Po hladině rybníka u zámku Červená Lhota se na loďce ještě několik měsíců nikdo nesveze. V polovině října se musel vypustit, byl totiž plný bahna. 

Zabahněný rybník je přitom výsledkem špatného hospodaření s půdou. Voda, kterou půda nedokáže vsáknout, s sebou naplaví veškeré sedimenty. „Tím, že se jinak hospodaří na polích, že se splachuje ornice, že nejsou meze,“ vysvětlil kastelán zámku Červená Lhota Tomáš Horyna důvody, proč se do rybníka dostalo bahno. 

Na odbahnění se na Červené Lhotě připravovali osm let. Po dně rybníka se dá v současnosti i projít – musela se tam totiž vybudovat speciální panelová cesta v délce více než jeden kilometr.

„Práce probíhají tak, že shazujeme sediment k nakládce, nakládá se na automobily a vozí se na zemědělské pole do obce Deštné,“ uvedl jednatel společnosti Hydro & Kov, s. r. o. Petr Ježek.

Práce by měly skončit přibližně v červnu

Zatím je rybník zbaven zhruba poloviny bahna. Pouhým odbahněním ale práce neskončí; součástí investiční akce za téměř 18 milionů korun je také rekonstrukce bezpečnostního přelivu, který už není funkční, a stavba nové lávky. 

Práce by tak v Červené Lhotě měly skončit zhruba v červnu, to by už rybník měl být nově napuštěný.

Pokud se bude s vodou jinak hospodařit, v budoucnu by odbahňování nemuselo mít takovou podobu jako teď, domnívá se Horyna. „Odbahňovat se samozřejmě bude muset, to se dělalo vždycky. Nebude to ale mít takový invazivní charakter jako v současnosti,“ řekl.