Celníci zadrželi deset lidí kvůli pěstování konopí. Pěstírny měli po celé Moravě

Celníci z protidrogového oddělení zlikvidovali na Moravě tři pěstírny konopí. Zadrželi při tom deset cizinců ze Srbska a Bosny a Hercegoviny. Devět lidí skončilo ve vazbě s návrhem na zahájení trestního stíhání pro podezření z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Hrozí jim až dvanáct let vězení.

Podle prvotní informace celníků z letošního jara skupina lidí v rodinném domě na Blanensku provozovala pěstírnu konopí. Celníci pak zjistili, že se její činnost průběžně přesouvá do dalších pěstíren v Olomouckém a Zlínském kraji. „Pro svoji nelegální činnost skupina využívala pronajaté rodinné domy, ale také byty, a to především v Brně,“ řekla mluvčí celníků Lada Temňáková.

Zásah celníků (zdroj: Celní správa ČR)

Úkoly členů skupiny byly podle celníků jasně rozdělené, a to od pronájmů nemovitostí, zajištění vybavení pěstíren, jejich vytvoření, financování pořizovacích nákladů a provozu, převozu komponent až po zahradníky. Někteří z členů přitom přijížděli do České republiky jen nárazově, když bylo třeba například pomoci se sklizní. Vyrobená marihuana byla podle celníků určená pro Rakousko a Německo.

Celní správa na podzim v jednom dni uskutečnila čtyři domovní prohlídky, prohledala také jiné prostory a pozemky. Zajistila dva byty, ve kterých byli podezřelí, peníze v hotovosti, padělané doklady a části zařízení pěstíren. Zajistila také sedmnáct kilogramů už připravené marihuany, 236 zelených rostlin konopí a střelnou zbraň včetně munice.