Náměstek hejtmana vysvětloval v orlovské nemocnici škrtání lůžek. Zaměstnanci s rozhodnutím nesouhlasí

Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví Martin Gebauer (ANO) jednal v orlovské nemocnici s jejím vedením i zdravotním personálem o plánovaných změnách, které by měla přinést optimalizace celkem sedmi krajských zdravotnických zařízení. Nemocnice by měla přijít o část lůžkového oddělení.

Zaměstnanci nemocnice s tím ale nesouhlasí a kvůli změnám protestují. „Kromě náměstka hejtmana dorazil na jednání i ředitel nemocnice Karviná-Ráj. Snažili se personálu vysvětlit, co by optimalizace znamenala,“ zjistila redaktorka České televize Lucie Botorová, podle níž by se změny týkaly akutní lůžkové části, ortopedického a chirurgického oddělení.

V Orlové by naopak vzniklo několik dalších lůžek v léčebně dlouhodobě nemocných. Počet personálu by měl být v nemocnici zachován, ale část zaměstnanců by se musela přemístit do okolních zařízení.

Město svou nemocnici podporuje

„Sestrám se to nelíbí, znamenalo by to rozpad fungujícího pracoviště,“ doplnila Lucie Botorová s tím, že se změnami nesouhlasí většina personálu, přesouvat se do jiných nemocnic nechce.

Podobně to vidí město Orlová. Její zástupci chtějí podle zjištění ČT navrhnout převod nemocnice pod svou správu. Starosta Orlové Miroslav Chlubna (Nezávislí a Změna pro lidi) již dříve označil výsledek jednání odborné skupiny Moravskoslezského kraje za „podraz“

Podobně vyhrocená situace byla i v bílovecké nemocnici na Novojičínsku. Kraj ale usoudil, že tady zřejmě změny nebudou nutné. Definitivní rozhodnutí o osudu nemocnic přinese zasedání zastupitelů kraje na konci příštího týdne.

Zaměstnanci se již chystají demonstrovat. Podpoří je také město, které na zasedání krajských zastupitelů vyšle speciální svozové autobusy.

Demonstrace v Orlové (zdroj: ČT24)