Po letech chátrání má Goethova vyhlídka ve Varech původní podobu, veřejnosti se otevře na jaře

Události v regionech: Karlovy Vary dokončily rekonstrukci Goethovy vyhlídky (zdroj: ČT24)

Karlovy Vary dokončily rekonstrukci Goethovy vyhlídky. Kulturní památka postavená v osmdesátých letech 19. století posledních 15 let chátrala. Nyní se jí vrátila důstojná podoba, která má opět lákat návštěvníky. Pro veřejnost se však rozhledna otevře až na jaře.

Goethova vyhlídka v Karlových Varech se po dlouhých letech chátrání vrátila ke své původní podobě. Už v roce 2010 byla rozhledna v dezolátním stavu a vstup na věž nakonec zakázal i statik. 

Předchozí i současné vedení města se památku snažily pronajmout. V roce 2009 dokonce padl i návrh na prodej s tím, že vlastník nebo nájemce rozhlednu opraví. To se ale i kvůli vysokým nákladům nikdy nepodařilo. 

Teprve vloni se vyskytla možnost využít na opravu vyhlídky dotaci a město mohlo s rekonstrukcí začít. Oprava stála téměř 40 milionů korun, z toho 33,5 milionu bylo z evropských peněz.

Město svěřilo rozhlednu do péče Lázeňských lesů, podobně jako před lety areál sv. Linharta. I tam se podařilo ze zanedbané lokality vytvořit místo, které ročně navštíví desítky tisíc lidí. Kolem Goethovy vyhlídky by mohly vzniknout další atrakce, v současnosti se mluví například o bobové dráze.

Turisté zatím uvidí rozhlednu jen zvenku

V současnosti si turisté můžou vyhlídku prohlédnout pouze zvenku, vnitřek se  totiž veřejnosti otevře až na jaře. Lázeňské lesy podle zástupce ředitele Pavla Reisera stavbu od dodavatele sice převzaly, jsou na ní však ještě nedodělky. Ty bude třeba odstranit, stejně jako dovybavit interiéry.

„Když už jsou tady ty prostory, tak se přemýšlelo o tom, jak rozhlednu pro veřejnost ozvláštnit. Budou tu tedy výstavní prostory a v přízemí bude kavárna, až to bude možné,“ uvedl Reiser.

Využití budovy zatím omezuje fakt, že kvůli dotacím  nesmí město rozhlednu pět let využívat ke komerčním účelům. Návštěvníci tak budou mít dočasně k dispozici pouze občerstvení, které bude ve stánku v okolí vyhlídky. V budoucnu bude v budově rozhledny možné pořádat i společenské akce.

Goethova vyhlídka
Zdroj: ČT24

Náměstek primátora a historik Jiří Klsák (KOA) řekl, že Goethova vyhlídka vznikla v době, kdy byla stavba rozhleden populární. Stavba trvala jeden rok.

Vyhlídka původně nesla jméno princezny Stefanie, manželky rakouského korunního prince Rudolfa Habsburského, které se pohled na střed lázeňského města velmi zalíbil. Rozhledna pak měnila jména a teprve od roku 1957 nese jméno německého básníka, který ve městě často pobýval.