Medvěd potrhal na Valašsku další ovce. Myslivci si na něj chystají gumové broky

Medvěd potrhal další ovce u Jarcové (zdroj: ČT24)

Medvěd, který se bezmála měsíc potuluje Valašskem, způsobil další škody. Tentokrát strhl ovce u obce Jarcová. Odborníci z CHKO Beskydy chystají opatření, kdyby se medvěd před zimou nestáhnul zpět do lesů. Myslivci chtějí k jeho zaplašení použít gumové broky.

Medvěd v regionu potrhal od poloviny září devět ovcí a dvě kozy, nikdy je ale nežral. Zničil také šest včelínů a jednu třešeň, objevil se i v blízkosti lidských obydlí.

Ochránci přírody doufají, že se před zimou sám vrátí zpět do lesů a nebude potřeba situaci řešit, přesto připravují opatření, kdyby se zvíře v oblasti drželo dál. „Není nám to lhostejné, i veřejnost očekává, že něco uděláme. Ne, že to budeme jen monitorovat a vyhodnocovat škody,“ říká František Šulgan ze Správy CHKO Beskydy.

Myslivci mají medvěda zaplašit střelbou do vzduchu

Právě proto mají experti připraveny i různé varianty toho, co by bylo možné udělat. Už teď mají myslivci pokyn pokusit se medvěda při setkání zastrašit střelbou do vzduchu. K zaplašení je možné také použít gumové broky, které se střílí do svaloviny, aby medvědovi neublížily.

Podle Šulgana je možné dál pokračovat ve vyhodnocování toho, jak se zvíře chová, jaké způsobuje škody a na co se zaměřuje: „Zdejší prostředí mu nahrává. Má nachystané úly, kolikrát nezabezpečená hospodářská zvířata. Je hodně ovoce, opuštěných sadů, je zde roztroušená zástavba.“

Odstřel je až nejkrajnějším řešením

Kdyby medvěd nadále likvidoval úly a útočil na zvířata, je možné ho odchytit a odvézt do zoo či do jiného přirozeného prostředí. „V tom případě ale musíme požádat majitele nebo správce pozemku, že ho tam můžeme vypustit, což není jednoduché,“ vysvětlil pracovník CHKO Beskydy.

Možností je také medvěda uspat, dát mu obojek a sledovat ho. „Je to ale složité, pohybuje se na velkém území. Navíc se tím moc nevyřeší, i když ho odchytíte a odvezete daleko. Je zvyklý chodit na med, je na to naučený, má ten návyk v sobě,“ dodal.

Kdyby medvěd napadl člověka, museli by ho myslivci zastřelit. „To už je konečné, poslední řešení. Doufám, že k tomu vůbec nedojde,“ říká odborník.

Medvěd, který se vyskytuje v regionu, je zřejmě mladé čtyřleté zvíře, pohybuje se po velkém území. Ochránci přírody radí lidem, aby si svá zvířata víc hlídali a nedávali medvědovi příležitost najít snadnou kořist. Bude pak nucen hledat potravu v přirozeném prostředí a stáhne se na Slovensko nebo do Javorníků. 

Rozšíření medvědů v Česku
Zdroj: portal.nature.cz

V regionu se zřejmě vyskytuje ještě jeden medvěd, a to v okolí Velkých Karlovic na Vsetínsku. Ten ale žije schovaný v lese. Na česko-slovenském pomezí jsou medvědi dlouhodobě, jde však jen o několik jedinců. Zato na Slovensku je aktuálně podle odhadů asi 1200 medvědů.