Britský likvidátor NWR odmítl uznat pohledávku OKD za 22,6 miliardy

Britský likvidátor společnosti New World Resources (NWR) odmítl uznat pohledávku OKD za 22,6 miliardy korun. Ta se týkala hlavně údajně neoprávněně vyplacených dividend. Insolvenční správce ani OKD se neodvolali, napsalo Právo.

Firma OKD, která skončila v insolvenci, byla jediným větším majetkem NWR. Insolvenční správce OKD Lee Louda případ nekomentoval.

V roce 2016 akcionáři NWR schválili dobrovolnou likvidaci firmy, do níž se OKD přidala s pohledávkou v již uvedené výši 22,672 miliardy korun. OKD rovněž podala i žalobu na NWR N. V. a jejího tehdejšího spolumajitele Zdeňka Bakalu. Mimo jiné kvůli nepřiměřenému rozdělování zisku po nich žádá přes dvě desítky miliard korun.

Těžební společnost OKD skončila v roce 2016 v úpadku a věřitelé přihlásili u soudu pohledávky za více než 20 miliard korun. Insolvenční správce ale pohledávky za většinu této částky popřel.

Věřitelem s největšími neuznanými pohledávkami je Citibank, která přihlásila dvě pohledávky dohromady za více než deset miliard korun. Jde o dluhopisy, které vydala v roce 2014 společnost NWR, jež byla majitelem OKD, a společnost OKD za ně ručila. Citibank zastupuje držitele dluhopisů.

Těžit se má dalších 12 let

Černé uhlí by se v dolech na Karvinsku mohlo těžit až do roku 2030. O dalších konkrétních krocích se rozhodne ještě letos, potvrdil v září předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Původní předpoklady v reorganizačním plánu hovořily o konci těžby v roce 2023. Babiš dodal, že OKD funguje, firma vydělává, má peníze na účtech a uvažuje o rozšíření těžby.

Mluvčí OKD Ivo Čelechovský již dříve sdělil, že trvá zájem firmy o zahájení těžby pod karvinským Starým Městem. „Máme tam zájem těžit, nicméně musí se vyřešit všechny legislativní věci, abychom mohli požádat o zahájení těžby v této lokalitě. Probíhaly přípravné práce, vyhodnotily se a teď budeme postupně žádat o povolení zahájení těžby,“ řekl Čelechovský.

Majitelem OKD je od letošního dubna znovu stát. Vlastníkem se po letech stal prostřednictvím státního podniku Prisko, za akcie společnosti zaplatil téměř 80 milionů korun. Skončila tím reorganizace podniku, který se v roce 2016 dostal do úpadku. Ve firmě nyní pracuje i se zaměstnanci dodavatelských firem přes 9500 lidí. OKD letos vytěží okolo pěti milionů tun uhlí.