Majitelem firmy OKD se stal znovu stát. Podnik Prisko převzal akcie

Majitelem těžební společnosti OKD je od středy znovu stát. Akcie OKD v Karviné převzali zástupci státního podniku Prisko, stát za ně zaplatil téměř 80 milionů korun.

Firma má nové představenstvo, jeho předsedou a výkonným ředitelem se stal Boleslav Kowalczyk, který byl dosud v OKD ředitelem činných důlních závodů. V dolech na Karvinsku pracuje i se zaměstnanci dodavatelských firem okolo 9500 lidí.

„Rád bych poděkoval všem zaměstnancům a lidem, kteří prožili v OKD nelehký proces insolvence a reorganizace, za to, že svou prací a pílí přispěli k tomu, že se tento projekt povedl,“ řekl předseda představenstva společnosti Prisko Marian Klásek. „Není to úplně obvyklé, aby tak velká firma, která se dostane do tak vážných problémů, přežila a pokračovala dál ve své činnosti,“ dodal.

Při převzetí OKD jsme se zavázali, že vytvoříme rezervy na budoucí útlum dolů ve výši 4,9 miliardy korun, a tyto rezervy samozřejmě tvořit budeme a toto dodržíme a splníme.
Marian Klásek
předseda představenstva společnosti Prisko

Řekl, že prvním úkolem Priska bude prověřit stav hospodaření OKD, podívat se na strategické plány a posoudit, zda a jak se bude postupovat dál v případě uzavírání dolů a další činnosti podniku. 

Společnost je v úpadku od předloňského května. Do potíží se firma dostala kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma. Věřitelé přihlásili u soudu pohledávky za více než 20 miliard korun, pohledávky za většinu této částky ale insolvenční správce popřel.

V OKD se dál těží černé uhlí. I se zaměstnanci z dodavatelských firem tam nyní pracuje okolo 9500 lidí. Původní OKD, která je od roku 2016 v insolvenci, tak zůstaly pohledávky za bývalými majiteli, závazky vzniklé předtím, než se firma dostala do insolvence.