Původně měla těžba v dolech Darkov a Lazy do ledna skončit. OKD provoz asi prodlouží

Ani tři měsíce před koncem roku zatím není jasné, kdy společnost OKD ukončí těžbu na důlních dílech Lazy a Darkov. S koncem tohoto roku přitom s uzavřením obou dolů počítá reorganizační plán společnosti. Datum, kdy práce ve zmíněných dolech skončí, dosud nepotvrdilo pracovníkům ani vedení firmy OKD s odkazem na probíhající jednání či návazné analýzy.

Podle zástupců státního podniku PRISCO, a. s., pod který OKD spadá, se zatím nedá hovořit o konkrétním datu, kdy by byly uzavřeny doly Darkov a Lazy.

„U Darkova je ale situace specifická. Má vlastní úpravnu uhlí, a těžená hornina tak přes ni poputuje do budoucna nejspíše i z jiných lokalit, a to i přesto, že už by se v Darkově netěžilo,“ zmínila redaktorka České televize Pavla Daňková.

Podle České televize by mohlo uzavření Dolu Lazy připadat v úvahu v první polovině příštího roku. „Došlo zde k určitému posunu termínu,“ dodala Pavla Daňková.

Záležet bude na ekonomických výsledcích OKD

Ministerstvo financí, PRISCO a zástupci OKD nyní vyhodnocují hospodářské výsledky firmy a také ceny uhlí na trhu. Podle toho se pak bude odvíjet případné dodržení reorganizačního plánu. „Žádné propouštění OKD v plánu údajně nemá. Právě naopak. V jejich řadách stále chybí desítky zaměstnanců,“ dodala Pavla Daňková s tím, že odbory za to viní platové podmínky a slabé sociální výhody.

O tom, co bude s doly Lazy a Darkov dále, má státní podnik PRISCO rozhodnout nejpozději do konce listopadu.

Společnost OKD nyní na Karvinsku těží okolo šesti milionů tun uhlí ročně, postupně má tento objem klesnou na čtyři, pak na dva miliony tun. Utlumování dolů se bude platit z rezerv, které nyní firma vytváří.

Částka potřebná na útlum se podle ČTK odhaduje na 4,9 miliardy korun podle cen platných na začátku roku 2017. Loňský, zatím neauditovaný zisk firmy převyšuje tři miliardy korun, již dříve to potvrdil předseda dozorčí rady OKD Michal Kuča.