Soud zrušil rozsudek v případu noční střelby na Libavé. Požaduje vyřešit řadu rozporů

Olomoucký krajský soud v úterý zrušil rozsudek v případu noční střelby BVP na Libavé. Za zranění dvou vojáků byl potrestán velitel vozidla, okresní soud má doplnit důkazy.

Při noční střelbě bojových vozidel pěchoty (BVP) na Libavé byli v roce 2016 zraněni dva vojáci. Před odvolacím soudem stanul velitel vozidla Marcel Kulišťák, kterého okresní soud potrestal za ublížení na zdraví z nedbalosti podmíněným trestem. Zbývající dva obžalované, střelce vozidla a řídícího střeleb, zprostil soud obžaloby. Proti původnímu rozsudku se odvolal jen Kulišťák, vinu odmítá.

U odvolacího soudu olomouckého krajského soudu stanul 18. září 2018 velitel vozidla Marcel Kulišťák (vpravo)
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Podle soudců odvolacího soudu je potřeba vyřešit v případu řadu rozporů. Podle soudu například nebylo zjištěno, zda obžalovaný mohl vědět o tom, že se zasažená vozidla dostala před něj. Soud poukázal i na to, že BVP neměla koncová světla a přehled o pohybu vozidel ztratil také řídící střelby, který byl přitom zproštěn obžaloby. Soudce rovněž uvedl, že během cvičení byly vydávány rozkazy, a to za situace, kdy byla zjištěna porucha kanonu. 

Kulišťákův obhájce Zdeněk Kopečný byl s rozhodnutím soudu spokojen. „To co se v noci odehrálo, je pouze souhrou nešťastných náhod. Pokud je třeba hledat odpovědnou osobu za následek toho, co se stalo, neměl by to být obžalovaný. Z jeho strany k pochybení nedošlo,“ uvedl obhájce. Velitel vozidla podle něj neměl možnost následkům zabránit. 

Nepovažuji za spravedlivé, abych já jako jediný nesl zodpovědnost za to, co se tam stalo. Dodržoval jsem pokyny a rozkaz. Přijde mi nespravedlivé, aby voják, který poslechl rozkaz, byl odsouzen.
Marcel Kulišťák
velitel vozidla

Na jeho stranu se postavil i krajský žalobce Mojmír Pleva, podle něhož bylo dokazování u okresního soudu nedostatečné. „Obžaloba byla podána důvodně na tři zúčastněné osoby. Postup státního zástupce z okresního státního zastupitelství, který navrhoval zproštění zbývajících dvou obžalovaných, byl podle mne zcela předčasný,“ uvedl Pleva.

Podle něj by se mělo především objasnit, proč na BVP nebyla použita osvětlení, která by umožnila lepší orientaci ve vzájemné poloze mezi vozidly. Soud podle něj také neobjasnil, kterou střelou k zásahu BVP došlo. „Nelze vyloučit, že míra zavinění obžalovaného by mohla být zjištěna jinak,“ uvedl krajský žalobce. Sám navrhoval zrušení rozsudku a vrácení případu zpět na okres.

Kulišťákovi hrozily až 4 roky odnětí svobody

Kulišťák byl z obžalované trojice potrestán jako jediný, podle soudkyně okresního soudu Markéty Langerové měl dodržet bezpečnostní opatření a povinnost hlídat si pozici. Původně mu hrozilo šest měsíců až čtyři roky vězení. Podmíněný trest navrhoval i žalobce, byť přísnější.

Před soudem se původně zodpovídal i střelec vozidla Luděk Niedermeier a řídící střeleb Zdeněk Havala, který měl na věži střelnice na starost dodržení zásad bezpečnosti. Podle soudkyně ze své pozice události ovlivnit nemohli, což připustil nakonec i žalobce.

Cvičili střelbu na terč

Neštěstí se odehrálo předloni v květnu při večerním nácviku střeleb BVP na terč z kanonu a kulometů. Zasažené vozidlo se v osudnou chvíli dostalo více než 200 metrů před vozidlo, ze kterého se střílelo. BVP, odkud střela vyšla, se zdrželo kvůli technickým problémům s kanonem. Ostatní vozidla ale pokračovala v jízdě. Střela z automatického kanonu zranila dva vojáky.

Devětadvacetiletý voják utrpěl mnohačetná zranění, v nemocnici bojoval několik dní o život. Střela mu mimo jiné amputovala levou ruku. Jeho o pět let mladší kolega utrpěl lehčí zranění.