Zbudou nám peníze na bydlení, chválí si pomoc potravinové banky matka čtyř dětí

Dvojnásobný nárůst potravin ve srovnání s předcházejícím obdobím už letos převzala Potravinová banka v Olomouckém kraji. Během prvního pololetí získala od supermarketů téměř 60 tun nepotřebných potravin, jež putovaly prostřednictvím charitativních a humanitárních organizací k potřebným. Jídlo z potravinové banky tak dostávají třeba i klienti Azylového domu pro osamělé rodiče s dětmi v Prostějově.

„Dostáváme těstoviny, nějaké ty konzervy, rajský protlak, mléko, prostě je toho hodně,“ sdělila klientka domu Eva Kvapilová. V Olomouckém kraji jde o jedno ze tří desítek míst, kam se darované jídlo rozváží.

Spolu se svými čtyřmi dětmi tak patří mezi ty, kterým jídlo z potravinové banky pomáhá. Měsíčně díky tomu rodina naspoří stovky korun. A to nejen za jídlo, ale třeba i drogerii. „To nám hodně pomůže, můžeme si šetřit třeba na byt,“ dodala Eva Kvapilová.

Bez jídla z potravinové banky se neobejde ani Věra Začalová, další obyvatelka prostějovského azylového domu. „Nemusím kupovat těstoviny, konzervy. Nemusím kupovat ani čočku, hrách,“ potvrdila.

  • Posláním Potravinové banky je boj proti hladu a proti plýtvání potravinami. Cílem je získávat zdarma potraviny, zajišťovat jejich skladování a bezplatně je distribuovat organizacím, které pomáhají rodinám i jednotlivcům v potravinové nouzi.
  • Podle nového zákona, který platí od ledna, musejí potravinovým bankám obchody s prodejní plochou nad 400 metrů čtverečních povinně nabídnout potravinové přebytky.
  • Potravinové banky loni v ČR distribuovaly potřebným 2336 tun potravin, meziročně to bylo skoro o 1000 tun více. Potraviny v hodnotě 128 milionů korun tak dostalo na 96 000 lidí.
  • První potravinová banka na světě byla založena v roce 1967 ve Phoenixu v Arizoně, v Evropě vznikla v roce 1984 v Paříži. V roce 1986 byla založena Evropská federace potravinových bank a v roce 1994 vznikla Česká federace potravinových bank. Do tuzemské potravinové sbírky se dlouhodobě zapojuje většina obchodních řetězců.

Nárůst množství potravin, které mohou v posledních měsících charitativní pracovníci rozdávat, nastal v důsledku toho, že velkoobchody mají letos povinnost neprodejné jídlo darovat. Poměry změnila novela, podle níž všechny obchody s prodejní plochou nad 400 metrů čtverečních nabízejí neprodejné zboží potravinovým bankám nebo humanitárním organizacím.

Loni získala Potravinová banka v Olomouckém kraji (PBOL) od obchodů 25,5 tuny potravin. Letos to bylo již téměř 60 tun. „Jedná se o zboží s poškozeným obalem, špatným popisem nebo s prošlým datem minimální trvanlivosti. Od začátku ledna do konce června 2018 převzala PBOL 58,9 tun potravin,“ uvedla Iva Najďonovová z PBOL. 

Banky letos získaly 1000 tun potravin

Nárůst hlásí i další potravinové banky v České republice; loni získaly od supermarketů 870 tun potravin, za letošní první půlrok je to víc než 1000 tun, uvedla Najďonovová. Ve srovnání přitom podle ní nejsou uvedeny žádné veřejné sbírky.

Mezi odběrateli PBOL jsou zhruba tři desítky organizací, které pomáhají sociálně slabým, handicapovaným nebo matkám samoživitelkám. Potravinová banka spolupracuje s obchodními řetězci a s jejich sklady v celém kraji.

S některými supermarkety navázala spolupráci již loni. PBOL disponuje novým skladem pro potraviny v Olomouci - Řepčíně, brzy bude mít podle jejich zástupců k dispozici také sklad s chladicím systémem pro zeleninu a ovoce.

Potravinovou banku mohou naplnit i dárci, a to v sobotu 10. listopadu, kdy se uskuteční pošesté Národní potravinová sbírka. V Olomouckém kraji se zapojí přes 20 supermarketů a zhruba 15 organizací. V loňském ročníku se během sbírky vybralo 19 tun trvanlivých potravin a dvě tuny drogerie. Při sbírce pomáhalo na 250 dobrovolníků.