Průvod hrdosti Prague Pride prošel Prahou. I s politiky dorazil na Letnou

Na pochod Prahou vyrazil po poledni karnevalový průvod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů a translidí (LGBT) Prague Pride Parade. Z Václavského náměstí směrem na Letnou zamířilo několik desítek tisíc účastníků. Na bezpečnost a pořádek dohlíží policie, která během průvodu mimo jiné řídila dopravu na trase. V některých místech metropole došlo na omezení provozu aut i tramvají. Podle policejního mluvčího Jana Daňka se akce odehrála v klidu a obešla se bez problémů.

Roztančený dav s duhovými vlajkami doprovázelo 15 alegorických vozů se zvukovými systémy. Na pořádek dohlížely desítky policistů. Čelo průvodu se na letenskou pláň, kde pořadatelé připravili hudební program, dostalo zhruba za dvě hodiny po začátku akce.

„Průvod stejně jako celý festival je úplně pro všechny. Jsme rádi, že v něm rozhodně nevidíme jen LGBT lidi, ale právě heterosexuální lidi, kteří přicházejí podpořit své rodinné příslušníky, přátele nebo prostě obecně LGBT občany, protože mají pocit, že máme všichni mít stejná práva,“ řekla mluvčí Prague Pride Bohdana Rambousková.

Centrum metropole po roce opět zaplnil duhový průvod (zdroj: ČT24)

Duhový pochod hrdosti, jímž vrcholí týdenní festival Prague Pride, zaplnil centrum metropole poosmé. Účastníci s duhovými vlajkami se začali řadit v 11:30 v horní polovině Václavského náměstí a u sochy svatého Václava. Už před 11:00 tam byly stovky lidí. Část dorazila v kostýmech.

Patnáct alegorických vozů postupně pustilo své hudební systémy. V průvodu měly zastoupení i politické strany. Pirátský alegorický vůz vypadal jako pirátská loď, Zelení použili kropicí vůz, v davu byli třeba i sociální demokraté a další politici.

Pro letošek pořadatelé zvolili novinku, k níž je inspirovaly akce z Ameriky. V čele průvodu jeli tři maršálci s duhovými šerpami, každý ve svém autě. Maršálky se pro letošek stali dětský psycholog Václav Mertin za respektující přístup k duhovým rodinám, lesbická seniorka Jana Kociánová a nizozemská modelka Loiza Lamersová, která se narodila jako chlapec. Podle Rambouskové je maršálkovský titul pro lidi, kteří mohou pro komunitu LGBT i ostatní představovat vzor.

Protesty cestou

Na Václavském náměstí se sešla skupina lidí, kteří proti pochodu hrdosti gayů, leseb, bisexuálů a translidí protestovali. Shromažďujícím se účastníkům průvodu sdělovali své přesvědčení, že jedinou správnou formou partnerského páru je kombinace muže a ženy. Také je vyzývali k obrácení se k Ježíši Kristu.

Protest proti Prague Pride
Zdroj: Michaela Říhová/ČTK

V ústí Kozí ulice, která sousedí s trasou, pak na průvod čekala skupinka odpůrců z řad radikálů. Kolemjdoucí účastníky průvodu, od nichž je oddělili policisté, častovali plejádou vulgarismů a hanlivými gesty. Připraven byl policejní antikonfliktní tým i několik těžkooděnců, zasahovat ale nemuseli. Procházející svým odpůrcům mávali a zdravili je.