Benediktini uspěli u Nejvyššího soudu: rybníky na Chlumecku jsou historicky jejich

Rybníky v Kobylicích v Královéhradeckém kraji jsou původním historickým majetkem benediktinského řádu. Usnesením to potvrdil Nejvyšší soud. Jejich zahrnutí do privatizačního projektu Rybářství Chlumec nad Cidlinou na začátku 90. let tak bylo protizákonné. Rybníky se teď vrátily zpět do majetku státu a řeholníci budou usilovat o jejich restituci.

Nejvyšší soud potvrdil, že vlastníkem rybníků nikdy nepřestal být stát. Akciová společnost Rybářství Chlumec získala rybníky o rozloze 17 hektarů v roce 1993 privatizací majetku Státního rybářství Chlumec nad Cidlinou.

Podle soudu ale neměly být rybníky akciové společnosti nikdy převedeny. V té době totiž platil zákaz převodu církevního majetku, a to do té doby, než bude přijat zákon o církevních restitucích. Ten začal platit v roce 2013. Všechny řeholní řády se díky němu můžou určovací žalobou domáhat svého historického majetku.

Akciová společnost Rybářství Chlumec nad Cidlinou se u soudu bránila tím, že se o rybníky stará nepřetržitě 20 let. Za tu dobu na ně podle rybářství nikdo nevznesl žádný nárok. Společnost se také bránila tím, že kdyby rybníky jako bývalý církevní majetek nabyla privatizačním projektem, šlo o chybu státu.