Správa letiště Praha prohrála u Ústavního soudu spor o autorská práva k novému terminálu

Správa letiště Praha prohrála u Ústavního soudu spor o zásah do autorských práv architekta Petra Franty. Ústavní soud odmítl stížnost podniku proti rozhodnutím nižších soudů. Česká televize to zjistila z justiční databáze. Do autorských práv Petra Franty státní podnik zasáhl tím, že v dostavbě odletové haly terminálu 1 pokračoval podle původních Frantových plánů, ale upravených nově najatými architekty.

Státní podnik Správa letiště Praha nechtěl výsledek řízení o ústavní stížnosti blíže komentovat. „Rozhodnutí Ústavního soudu bereme plně na vědomí. Jelikož se však jedná o případ, který je stále projednáván Městským soudem v Praze, nemůžeme se k němu jakkoliv dále vyjadřovat,“ napsal České televizi ředitel podniku Petr Doberský.

Podle architekta Petra Franty bude ale Městský soud v Praze na začátku září rozhodovat už jen o jeho nároku na finanční kompenzaci za zásah letištní správy do jeho autorských práv. To, že k zásahu do jeho práv došlo, když na jeho původní plány po roce 2000 navázal letištní správou nově najatý atelier Nikodem & Partner, rozhodl už v roce 2015 Městský soud v Praze a o rok později i odvolací pražský Vrchní soud.

„Správu letiště Praha žaluji o pět milionů korun, což je mnohem méně, než kolik zaplatila svým novým architektům, kteří bez mého souhlasu pracovali s mým projektem,“ uvedl architekt Petr Franta pro Českou televizi. Dodal, že Městský soud bude o jeho finančním nároku rozhodovat 3. září.

Nový ateliér, původní plány

Petr Franta je spoluautorem architektonického řešení nové odbavovací haly terminálu 1 pražského letiště, odkud se odlétá mimo schengenský prostor, společně s Michalem Brixem. Začátek Frantova sporu sahá do poloviny devadesátých let. Správce letiště, tehdy pod názvem Česká správa letišť státní podnik, společně s Útvarem rozvoje hlavního města Prahy vyhlásil architektonickou soutěž na projekt nového terminálu. V něm vyhráli Franta s Brixem. Za své plány získali několik prestižních ocenění.

Kvůli výstavbě za plného provozu se ale v první fázi postavila jen část nového terminálu, zbytek až později, když se skutečně naplnily prognózy o nárůstu počtu cestujících. Přestože měla tehdy Česká správa letišť k dispozici kompletní Frantův a Brixův projekt, nechala zbývající část dostavby terminálu vyprojektovat nově najatému atelieru Nikodem & Partner. A jako podklad mu předala právě původní plány od Franty a Brixe.