Zájemců o ostravskou huť s mnoha tisíci zaměstnanci je vícero. Pro veřejnost ale zůstávají v utajení

Prodej ostravské huti (zdroj: ČT24)

Na ministerstvu průmyslu v úterý členové speciálně utvořené pracovní skupiny znovu projednávali prodej ocelárny ArcelorMittal Ostrava (AMO). Zájemců o koupi huti je podle nich vícero, jejich jména ale veřejně známá nejsou. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) tak chce v létě před dalším jednáním pracovní skupiny k budoucnosti ostravských hutí znát všechny zájemce o koupi firmy AMO.

„Informace, které nám zvláštní správce AMO Ášok Patil může poskytnout, jsou omezeny jeho mandátem. Komunikovali jsme, odboráři řekl bych tvrději, ale i my jako ministerstvo, že bychom si přáli na příští schůzce předem vědět, kdo jsou uchazeči, kteří budou přicházet na inspekci závodu,“ řekl mimo jiné po dnešním jednání poradce ministra průmyslu Miroslav Zámečník.

„Uniká mi racionální důvod, proč neumí zástupci ArcelorMittalu potenciální zájemce a podmínky prodeje zveřejnit už teď, když říkají, že je stejně zveřejní,“ přidal svůj komentář ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (za ANO).

„Není to dobře – navíc když mi několik eurokomisařů, se kterými jsem o dané věci jednal, potvrdilo, že mají špatné zkušenosti s novými vlastníky firem. Často jde pouze o účelové skupování a následné zavírání. To nesmíme dopustit, vždyť ostravské hutě zaměstnávají na sedm tisíc lidí,“ dodal Hüner.

Když budeme vědět, kdo se přihlásil do nabídky, tak můžeme zjistit, o jakého nabyvatele se jedná. Celý proces musí probíhat v klidu a musí být transparentní.
Josef Středula
předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS)

Jediný známý zájemce? Třinecké železárny

Aktuálně jsou jediným veřejně známým zájemcem o huť Třinecké železárny (TŽ). „Nezávislou iniciační nabídku jsme podali. Více se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ řekla počátkem června mluvčí TŽ Petra Macková Jurásková.

Koupi ArcelorMittalu Ostrava doporučoval Třineckým železárnám také prezident Miloš Zeman, podle kterého by podniky měly pokud možno zůstat ve vlastnictví domácího kapitálu. Skupina ArcelorMittal začala jednat s potenciálními zájemci o její huť v Ostravě i další podniky v Evropě již v květnu.

Jednání pracovní skupiny se nyní poprvé účastnili i odboráři ostravské huti. I ti kritizovali to, že jména zájemců zatím nejsou známa. „Zaměstnanci chtějí vědět, jaká bude budoucnost firmy a kdo bude nabyvatel,“ sdělil Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). 

„Zatímco zástupci ostravské huti atmosféru jednání chválili, odboráře schůzka zklamala,“ dodala redaktorka České televize Markéta Radová. 

Huť prodávají kvůli koupi ocelárny Ilvy

Evropská komise minulý měsíc největšímu světovému výrobci oceli ArcelorMittal schválila záměr převzít Ilvu, která je největší ocelárnou v Evropě. Jednou z podmínek je prodej huti v Ostravě a několika dalších podniků ArcelorMittalu v Evropě. To by mělo zaručit, že převzetí Ilvy nenaruší hospodářskou soutěž a nepovede ke zvýšení cen.

Do konce května měli být známi předběžní zájemci, závazné nabídky by měl oddělený správce huti obdržet během července. „Vybrané zájemce o koupi bude posuzovat Evropská komise, a to z pohledu toho, zda jsou schopni pokračovat v provozu a rozvoji podniku tak, aby ostravská huť byla trvalou a aktivní konkurencí skupiny ArcelorMittal,“ dodala mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková.

Do července mají zájemci o koupi huti čas podat žádost. Na proces prodeje přitom dohlíží Evropská komise.

  • Má i s dceřinými společnostmi více než 6500 zaměstnanců. Ročně vyrábí přes dva miliony tun oceli zejména pro stavebnictví a strojírenství. Své výrobky vyváží do více než 40 zemí. 
  • V roce 2016 vytvořil AMO čistý zisk 1,308 miliardy korun a tržby 28,786 miliardy korun. 
  • Někdejší Nová huť patří do skupiny Lakšmí Mittala od roku 2003.
  • Zdroj: ČTK

Zatím má ocelárna v názvu dosavadního majitele – ArcelorMittal. Kdo ji koupí, a jak se tedy změní její jméno, to by mohlo být jasné podle zjištění České televize až v září.