Ani nový vodojem nestačil. V části Ústí nad Orlicí došla voda, město chystá pořadníky

Bazény vypustily vodojem, v Knapovci proto chystají pořadníky na vodu (zdroj: ČT24)

Zákaz zalévání zahrad a napouštění bazénů po celé léto platí v Knapovci, místní části Ústí nad Orlicí. Nejpřísnější opatření v historii tam přišlo paradoxně rok poté, co byl v obci postaven nový vodojem, který má oproti tomu starému čtyřnásobnou kapacitu.

Nový vodojem za 6 milionů korun začal v Knapovci fungovat před rokem. Kapacita 150 kubíků vody ale stačila čtyřem stovkám obyvatel pouze jedno léto. Největší spotřebu vody mají lidé vždy o víkendu, až se stalo, že voda přestala téct úplně.

„Minulý týden o půl deváté večer netekla voda. Samozřejmě bez varování, bez jakéhokoliv ohlášení,“ řekla obyvatelka Knapovce Jana Staňková.

V obci je kvůli skalnatému podloží málo podzemní vody. Správci vodojemu jsou ale přesvědčení, že krizi způsobilo hromadné napouštění bazénů a také zalévání trávníků.

„V souvislosti s bazény se určitě zvýšila spotřeba. Máme graf ve kterém je vidět, že o víkendu abnormálně dvojnásobně až trojnásobně vzrostla spotřeba vody,“ uvedl místostarosta Ústí nad Orlicí Jiří Preclík (nezávislý).

Při projížďce obcí napočítali redaktoři České televize bazény u více než čtvrtiny všech místních domů. Na napuštění některých z nich je potřeba asi polovina kapacity celého vodojemu. Město proto chystá harmonogram, podle kterého budou moct obyvatelé své bazény napouštět. Postupně, jeden po druhém.

Ústí nad Orlicí také do budoucna plánuje Knapovec připojit k městskému vodovodu. To bude trvat ale ještě několik let.