Sysli na vinici. Vinaři na jihu Moravy jsou nadějí na záchranu ohroženého hlodavce

Vinaři na jihu Moravy přispívají k záchraně ohroženého sysla obecného. Ti, kteří hospodaří tak, aby mu na vinici vytvořili dobré podmínky k životu, za to získají od společnosti ALKA Wildlife speciální známku s názvem Sysli na vinici. V současné době ji používá dvacet vinařů z Velkých Pavlovic a Hnanic.

Sysel obecný je českým původním druhem, v současnosti je tu ale kriticky ohrožený. Zásadní význam pro jeho záchranu mohou mít vinice na jižní Moravě. „Sysel je druhem, který je přímo závislý na hospodaření v krajině. Potřebuje nízkou trávu, aby měl přehled kvůli predátorům. A taková mezi vinohrady na jihu Moravy je “ vysvětlila ředitelka společnosti ALKA Wildlife Kateřina Poledníková.

Kateřina Poledníková vysvětluje význam vinice pro sysla (zdroj: ČT24)

Ve vinicích se poslední dobou sysel úspěšně rozšiřuje. Vinaři mu totiž vytvářejí dobré podmínky k životu a jim samotným ani úrodě živočich neškodí. Jedním z vinařů, který sysla na vinicích podporuje, je Vratislav Nekvasil. „Určitě ve vinici neškodí. Je celkem vyhraněný, co se týká skladby potravy. Jí trávu a občas si zajde na meruňky nebo švestky,“ řekl vinař.

Smyslem známky Sysli na vinici je rozšířit populaci sysla obecného podporou vinařů, kteří hospodaří na svých vinicích způsobem, jenž vytváří vhodné prostředí pro tento druh. „Je to takový další marketingový nástroj, jak k vínu přidat další příběh,“ vysvětlil Vratislav Nekvasil.

Známka Sysli na vinici
Zdroj: ČT24

Držitelů známky Sysli na vinici na Velkopavlovicku teď zřejmě přibude. Odborníci se v této oblasti pustili do monitorování populace tohoto hlodavce. „Naším úkolem je vytvořit velmi podrobnou mapu území, kde sysli žijí. Z dronu získáme obrovské množství fotografií, které pak pomocí softwaru rekonstruujeme,“ popsal Jakub Langhammer z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. „Hovoříme s vlastníky pozemků a vysvětlujeme jim, co sysel potřebuje. Mnohdy o něm nevědí, nebo nevědí, že je chráněný,“ dodala Kateřina Poledníková.

  • Víno pochází z viniční trati, kde byl v daném roce prokázán výskyt sysla obecného
  • Na vinici se hospodaří způsobem šetrným k syslům: je zatravněn minimálně každý druhý řádek, vinař toleruje sysly a nepoužívá rodenticidy

V současnosti v tuzemsku žije mezi pěti až šesti tisíci syslů, celkem v třiceti sedmi lokalitách. Aby se povědomí o chráněném hlodavci rozšířilo, začíná společnost rozdělovat nově i známky Sysli v sadu.