Falešní vnuci okrádají seniory. Peníze si nechají zaslat on-line převodem

Nový způsob okrádání seniorů prostřednictvím takzvaných falešných vnuků zaznamenali karvinští policisté. Vyšetřují případ, kdy podvodník pětaosmdesátiletou ženu přiměl, aby mu peníze přeposlala pomocí on-line převodů peněžní společnosti Western Union.

Seniorku podle policie kontaktoval neznámý muž, který se představil jako vnuk. Tvrdil, že má finanční problémy a potřebuje pomoc. O případu ve čtvrtek informovala mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková, která znovu apeluje na důchodce, aby v podobných případech byli velmi opatrní. 

Podvodník ženu po celou dobu navigoval a říkal jí, co má dělat. Důchodkyně mu pak nadiktovala kód, který získala po vložení peněz. S jeho pomocí si podvodník v nedalekém městě peníze okamžitě vyzvedl. Po muži policisté pátrají.

Žena v dobré víře pomoct zašla na poštu a peníze ihned poslala. Nechala se přesvědčit o zaslání peněz prostřednictvím společnosti, která takové služby nabízí.
Zlatuše Viačková
mluvčí karvinské policie

„Máme za to, že takové finanční úkony jsou pro seniory obtížné a zatěžující, i přesto babička udělala vše, aby údajnému vnukovi pomohla. Ukázalo se, že paní uvěřila podvodníkovi a nechala se oklamat, o peníze přišla,“ řekla.

Policisté upozorňují seniory, aby v podobných případech byli velmi opatrní. Vždy si mají případné telefonické žádosti o peníze ověřit.