Malý netopýr blokuje opravy zámku. V Čechách pod Kosířem se na střechu dělníci dostanou na podzim

Opravy zámku blokuje netopýr (zdroj: ČT24)

Zámek v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku zažívá další etapu rekonstrukce. Stavebníci nyní dokončují nový vstup do zámeckého areálu a opravují střechy všech zámeckých křídel. S renovací půdních prostor se ale musí ještě počkat – právě se zde rozmnožuje netopýr vrápenec malý a některé střešní části jsou proto nepřístupné.

„Dosud se do zámku investovalo téměř sto milionů korun. Nyní se dokončuje střecha ve dvou etapách, a to kvůli ochraně netopýrů. Hotova bude v květnu příštího roku, kdy zmizí i lešení z nádvoří, a to do doby, než začne další rekonstrukce,“ uvedl Břetislav Holásek z Vlastivědného muzea v Olomouci, které je správcem areálu.

Kastelán zámku v Čechách pod Kosířem Martin Váňa dodává, že jednotliví netopýři jsou pod zámeckými trámy těžko k rozeznání. „Upozorňuje na ně trus, který se nachází pod nimi,“ poznamenal. 

Oprava střechy vyjde zhruba na 50 milionů korun.

  • Jedná se o původně jeskynního živočicha, který postupně začal využívat jako úkryt také lidské stavby. V některých zimovištích v Česku mohou být i stovky těchto zvířat.
  • Vrápenec se živí zejména hmyzem. Dožívá se necelých třiceti let. Vyskytuje se hlavně na Moravě, ve východních a středních Čechách.
  • Patří mezi kriticky ohrožený druh. Četnosti jeho populace prospívají stavební úpravy – tedy rekonstrukce střech a půd, v nichž jsou jeho letní kolonie. Nutné je také dbát na citlivé uzavírání důlních děl a jeskyní, které bývají vybaveny speciálními otvory pro vstup a výstup netopýrů.
Výskyt vrápence malého
Zdroj: AOPK ČR

Památku uzavřela před turisty rekonstrukce

Zámek letos otevřel třetí návštěvnickou sezonu po rozsáhlé rekonstrukci, kvůli které byl objekt několik let uzavřen.

Rekonstrukcí střechy ale opravy zámku nekončí. Dělníci se v dalších etapách zaměří na opravy prvního a druhé nadzemního podlaží východního křídla zámku. V listopadu 2021 by měla skončit rekonstrukce východního zámeckého křídla spolu s úpravou vnější fasády, nádvoří a rozšíření Muzea filmů Zdeňka a Jana Svěrákových. 

„Nyní se chystá projektová dokumentace,“ doplnil Holásek. V plánu je i revitalizace Velkého a Malého rybníku v zámeckém areálu. Náklady na ni odhadl Holásek až na 50 milionů korun, řeší se otázka dotačních titulů.

Zámek v Čechách pod Kosířem aktuálně zve turisty do opravených komnat, na novou expozici, revitalizovaný park či do oranžerie. Zámek převzal od státu před osmi lety Olomoucký kraj. Veřejnosti se poprvé otevřel 2. dubna 2016 a při první sezoně přilákal přes 30 tisíc návštěvníků, od té doby návštěvnost vzrůstá. Loni sem už zavítalo na 47 tisíc lidí. Jedním z lákadel pro návštěvníky je i sbírka obrazů Josefa Mánese.