Zdravotní pojišťovny začínají financovat hospicovou péči. Mají uhradit až polovinu nákladů

Pojišťovna zaplatí hospicovou péči (zdroj: ČT24)

Mobilní hospicová péče v Moravskoslezském kraji zažívá přelomové období. Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna totiž uzavřela smlouvu o úhradě za zdravotní péči s dvojicí mobilních hospiců. „Jedná se o Anděly Stromu života z Nového Jičína a Ondráškem z Ostravy,“ zjistila redaktorka České televize Iva Piskalová.

Například Ondrášek dosud získával finanční prostředky jen od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), a to v rámci pilotního programu, kde je zařazený jako jediný z MS kraje. Ani po tomto kroku se ale bez příspěvků od dárců a dotací z obcí a kraje neobejde.

Z tohoto pilotního programu VZP dostal hospic 185 tisíc korun. Loni však potřeboval na provoz více než 11 milionů korun. Z velké části se na rozpočtu sumou přes 3,3 milionu korun podílely obce a kraj, téměř 2,5 milionu daly firmy. Drobní dárci poslali 2,2 milionu korun.

Klienti chtějí jistotu, že poslední chvíle svého života stráví doma, že už nemusí do nemocnice, nemusí být nikde hospitalizováni. A že všechny problémy, které mají, jsme schopni vyřešit.
Pavla Navrátilová
lékařka, Mobilní hospic Ondrášek
  • - specializovaná zdravotní péče o osoby se závažným a život limitujícím onemocněním. Zaměřuje se na úlevu od symptomů a stresu souvisejících se závažným onemocněním. Jejím cílem je zlepšit kvalitu života jak pro pacienta, tak i pro jeho rodinu. Paliativní péči zajišťuje tým složený ze specializovaných lékařů, zdravotních sester, sociálních pracovníků a dalších odborníků, kteří spolu s ostatními ošetřujícími lékaři pacientovi poskytují další úroveň podpory. Tato péče je vhodná v jakémkoli věku a v jakékoli fázi vážného onemocnění a může být poskytována současně s léčbou cílenou na základní onemocnění.

Personál se v hospici skoro nemění

Ondrášek funguje třináct let téměř ve stejném složení. Momentálně se šest sester v pracovně potkává jen v pondělí ráno. Převážnou většinu času tráví v domácnostech nevyléčitelně nemocných dospělých i dětí. Do terénu vyjíždí celkem osm lékařů. Pět z nich s Ondráškem spolupracuje externě. 

„Smlouva nám pokryje 30 dnů péče o nemocného s tím, že průměrná doba péče je u nás 33 až 35 dnů. Pořád to půjde na náklady Ondrášku,“ dodala ředitelka mobilního hospicu Bronislava Husová.

Přehled příspěvků
Zdroj: ČT24

Podle fundraiserky Martiny Dunděrové nově asi polovinu nákladů uhradí pojišťovna a zbytek bude muset hospic najít z jiných zdrojů.

Smlouvu s Ondráškem brzy podepíše i další pojišťovna a tou bude Česká průmyslová, jejíž klienti tvoří jeho výraznou část klientů. „Uzavření smlouvy s mobilním hospicem Ondrášek předpokládáme k 1. květnu,“ potvrdila mluvčí pojišťovny Elenka Mazurková.