Myslivci našli na Zlínsku dalších čtyřicet uhynulých prasat. Sedm z nich mělo africký mor

V zamořené oblasti na Zlínsku se za poslední týden našlo dalších čtyřicet uhynulých prasat. U sedmi z nich byl potvrzený africký mor. Stáří uhynulých těl divočáků se odhaduje na tři až pět měsíců. Podle Státní veterinární správy se tak nejedná o novou vlnu nákazy.

Myslivci začali důkladně prohledávat pozemky v zamořené oblasti 22. března. Mimořádné opatření nařídila Státní veterinární správa (SVS). Důkladnou prohlídku musí podle opatření provést během třiceti dnů. Lhůta vyprší koncem tohoto týdne.

„Aktuální počty dohledaných divokých prasat potvrdily účelnost a racionálnost důsledného prohledávání nákazou zasažené zóny,“ řekl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Ministerstvo zemědělství vyplatí za provedení prohlídky zamořené oblasti myslivcům náhrady v hodně sedm a půl milionu korun.

Od začátku února, kdy došlo ke zmenšení zamořené oblasti v okrese Zlín, eviduje tamní Státní veterinární správa osmdesát čtyři nalezených uhynulých divokých prasat. Africký mor byl prokázaný u devíti z nich. Na výsledky se čeká ještě u jedenácti zbývajících kusů. Ve stejném období lovci v zamořené oblasti odlovili víc než tři sta osmdesát divočáků. Pozitivní výsledek byl prokázaný jen u jednoho kusu odloveného v katastrálním území Lužkovice uvnitř ohradníků.

V průběhu února bylo ve východní půlce Moravy zastřeleno celkem dva tisíce šest set divokých prasat. Nejvíce v okresech Uherské Hradiště, Kroměříž a Hodonín. Výsledky na africký mor nebyly ani u jednoho z prasat pozitivní.