Praha představila hlídače „Sherwoodu“. Park před Hlavním nádražím získá nový návštěvní řád

Události: Změny před Hlavním nádražím v Praze (zdroj: ČT24)

Magistrát a radnice Prahy 1 představily novou ochranku Vrchlického sadů před Hlavním nádražím v Praze. Ta má dohlížet na pořádek v místě, které si kvůli své divoké atmosféře vysloužilo přezdívku Sherwood. Radnice také snížila počet jídel vydávaných v oblasti bezdomovcům a nastínila nový návštěvní řád parku, který například zakazuje nocování. Plánuje i noční uzavírání schodišť na parkoviště.

Pověst pražského Sherwoodu má změnit bezpečnostně-informační tým Be-in. Zaměstnanci bezpečnostní agentury najaté magistrátem se ve dvojicích pohybují před Hlavním nádražím každý den od 9 do 17 hodin. „Přímo na místě koordinují vzniklé situace. Na projektu spolupracujeme s městskou částí Praha 1 a dalšími organizacemi. Výsledkem by mělo být zlepšení situace v této oblasti,“ popsal pražský radní pro sociální oblast a místostarosta Prahy 1 Daniel Hodek (ČSSD).

Tým, který prošel školením Centra sociálních služeb Praha, už na místě působí od 15. března.  Od té doby pomohl člověku s epileptickým záchatem nebo řešil pokus o znásilnění. Jedním z jeho členů je i Marek Janota, který si v minulosti vyzkoušel život na ulici. I proto se snaží k bezdomovcům přistupovat s pochopením. „Jsou to lidé jako my,“ uvedl a dodal, že většinou není problém situaci vyřešit v klidu.

Další opatření ke zklidnění parku

Praha 1 má i další nápady, jak Vrchlického sady uklidnit. Připravuje nový návštěvní řád parku, který by měl začít platit v následujících dnech. Ten v parku zakazuje nocování a zapovídá „užívat mobiliář způsobem budícím veřejné pohoršení nebo osobami, které budí veřejné pohoršení“. Podle Hodka znění nového řádu konzultovala s městskou policií, která ho schválila.

Radnice chce také na noc uzavírat tubusy se schodišti, která vedou na horní parkoviště nádraží. Ty vlastní Technická správa komunikací (TSK). Mezi další opatření patří výměna košů nebo přesun kontejneru na použité injekční stříkačky z Bolzanovy ulice za budovu nádraží. 

„Snížili jsme také počet vydávaných jídel v areálu neziskové organizace Naděje. Dříve se zde vydávalo tři sta jídel denně, nyní to chceme postupně snížit pouze na 100. Zbytek jsme nechali rozložit do ostatních pražských městských částí tak, aby se jen kvůli jídlu v okolí hlavního nádraží nekoncentrovaly osoby bez domova,“ doplnil Hodek. 

Oblastní ředitel Naděje Jan Kadlec ale upozorňuje, že omezení by mohlo vyvolávat zbytečné konflikty s klienty, kteří by jídlo nedostali. „Pokud přijde 190 lidí, tak jim chceme dát 190 jídel,“ říká s tím, že zhruba tolik klientů denně v současnosti U Bulhara registrují.

Plány z minulosti a nejistá budoucnost

Praha 1 v roce 2012 zpracovala studii celkové revitalizace sadů a v březnu 2014 o tom podepsala memorandum s magistrátem. Z plánů však prozatím sešlo.

Parkem by také mohla vést tramvajová trať propojující Vinohradskou a Bolzanovu ulici. Ta kdysi v oblasti vedla, do původní trasy se však kvůli automobilové magistrále před Fantovou budovou Hlavního nádraží vrátit nemůže.