Oprava náplavky zavře i oblíbené podniky. Nikdo se s námi nebavil, stěžuje si šéf Bajkazylu

Praha zavře kvůli rekonstrukci náplavky tři provozovny v Podskalí i část prostoru před nimi. Práce by měly začít v dubnu. Postup města se nelíbí některým provozovatelům – proti zavření protestují. Město s nimi prý nekomunikuje a stavba namísto plánovaného oživení přinese naopak umrtvení břehů Vltavy v hlavní letní sezoně.

„Náplavka bude omezena jen skutečně minimálně. Omezení se týká pouze třech provozů v kobkách a jednoho menšího prostoru před nimi. Nedojde tedy k uzavření náplavek, jak se někteří provozovatelé snaží prezentovat,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

S opravou vnitřních prostor náplavky musí podle Hofmana začít město již nyní, neboť s koncem sezony je naplánována rozsáhlá oprava celého prostoru náplavky.

„Zázemí a možnosti, které náplavky návštěvníkům nabízejí, nyní zůstanou zachovány,“ řekl mluvčí. Podzimní rekonstrukce je rozdělena do několika etap. Náplavka při nich nebude zcela uzavřena.

Postup města se nelíbí například zástupcům Bajkazylu, který u Vltavy provozuje bar, servis a půjčovnu kol. Chystané oživení místa, které je už nyní velmi živé, podle nich paradoxně umrtví letní přestavba, kterou nikdo nechce o pár měsíců posunout. O rekonstrukci se navíc prý dozvěděli až dva dny po zahájení letošní sezony. 

„Vypadá to, že politické ambice zvítězily nad zájmy obyvatel a návštěvníků Prahy. Tato radikální změna v původním harmonogramu přestavby také citelně poškodí kontinuitu naší činnosti a široký okruh lidí, kteří s námi spolupracují,“ napsal na Facebooku šéf Bajkazylu a novinář Martin Kontra.

„Současné vedení města špatně komunikuje a nemá v ruce ani vizi rozvoje ani žádný opravdu nadčasový projekt. Stavební revitalizace jednoho oblíbeného místa – které podle našich zkušeností potřebuje spíše kompetentní management a citlivou regulaci rychloobrátkového byznysu – tohle nepřekryje,“ uvedl před čtyřmi dny, kdy ještě od magistrátu oficiálně nevěděl, zda bude podnik moci otevřít.

Prostory v nábřežních zdech dříve sloužily jako technická zázemí či sklady, nyní se mají proměnit. „V kobkách vzniknou výstavní prostory, kavárny, ale především i veřejné toalety, protože těch je teď na náplavce zásadní nedostatek,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová.

Chci, aby se ten prostor zvedl jak esteticky, tak především funkčně. Proto plánujeme letos Rašínovo nábřeží osadit novými lavicemi, otestujeme také provoz chytrých odpadkových košů a inteligentního osvětlení.
Adriana Krnáčová
primátorka Prahy

Rekonstrukcí mají postupně projít všechny pražské náplavky. Do roku 2019 chce město do jejich úprav investovat více než 200 milionů korun. Proměnou mají projít také vltavské břehy na celém území města. Institut plánování a rozvoje již vypracoval dokument, podle kterého by měly být opraveny.

Náplavky se v sezoně proměňují v místo společenského setkávání a navštíví je tisíce lidí. Na podskalské náplavce se pravidelně konají například farmářské trhy. Po pravém břehu navíc vede páteřní cyklotrasa A2. O oživení své náplavky na protějším břehu usiluje také Praha 5.

Rostoucí oblíbenost náplavek a tím i vyšší hluk a nepořádek se ale nelíbí místním. Podle předsedy spolku Hraběnka z Podskalí Jiřího Cieslara náplavku v posledních letech ovládli podnikatelé, napojení na magistrátní politiky a úředníky, kteří vůbec neberou ohled na místní obyvatele. Z původních menších projektů se podnikání na náplavce postupně posunulo k masovým akcím.

Vedení Prahy 2 už loni uvedlo, že by náplavku měly spravovat místní radnice, aby měly kontrolu nad pořádanými akcemi. Návrh podpořil i starosta Prahy 5. Petici za větší regulaci dění na podskalské náplavce loni podepsalo přes 500 lidí.