Temelín vyzkouší sirény. Informace lidé dostali nově i zprávou do mobilu

Ve středu v poledne se jaderná elektrárna Temelín připojí k celostátní zkoušce sirén. Potrvá 15 minut a operátoři elektrárny ji spustí celkem čtyřikrát. Zvuk uslyší i lidé v okolních obcích, elektrárna proto informovala jejich starosty. Několik desítek obyvatel registrovaných do nového informačního systému také obdrželo SMS zprávu do mobilního telefonu.

Zkouška sirén bude v temelínské elektrárně asi o deset minut delší než celostátní test. „Nepřerušovaný tón v délce 140 vteřin se v areálu rozezní čtyřikrát. První dva testy se odehrají v závodním rozhlase, třetí a čtvrtý v celém areálu,“ řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták. Zároveň připomněl, že právě areálové zkoušky jsou zvukově hodně výrazné.

ČEZ si v Temelíně při zkouškách ověřuje spuštění sirén ze dvou míst, z elektrorozvodny a havarijního střediska. Kvůli testování nového informačního systému pro obyvatele v okolí zařízení informovala elektrárna o sirénách i pomocí SMS systému. Informaci do telefonu dostalo několik desítek registrovaných uživatelů.

Temelín je od zprovoznění v roce 2000 největším výrobcem elektřiny v Česku, jeho produkce pokryje pětinu domácí spotřeby. Loni vyrobil 16,48 TWh elektřiny, což je nejvyšší roční výroba.

Starší ze dvou českých jaderných elektráren v Dukovanech je pak v provozu přes tři desetiletí a s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývá pětinu celkové spotřeby elektrické energie v zemi.