Odborníci: Začíná to jako hra. Na jejím konci však může být sexuálně zneužité dítě

Zneužívání dětí na internetu (zdroj: ČT24)

Může to začít jako hra, ale končí vydíráním. Podle policistů a odborníků z Univerzity Palackého v Olomouci skokově přibývá případů zneužití intimních fotek dětí. Ty se často sami fotí a posílají je přes internet nebo různé sociální sítě. Často ale i lidem, které vůbec neznají.

Počet takových případů v současnosti podle zjištění České televize roste. „Olomoučtí vyšetřovatelé řeší podobné případy několikrát týdně,“ informoval redaktor ČT Jiří Laštůvka. Na odborníky z Univerzity Palackého, kteří nabízejí pomoc v oblasti takzvaného sextingu, se jen za leden a únor letošního roku obrátilo 35 dětí.

Podle loňského výzkumu „Sexting a rizikové seznamování českých dětí v kyberprostoru“, který uskutečnila Pedagogická fakulta mezi téměř pěti tisíci dětmi v průměrném věku čtrnáct let, sdílí své intimní materiály po internetu s cizími lidmi až 16 procent českých dětí.

„Dominují především fotografie. Za pět let se toto číslo zvýšilo téměř o polovinu, což samozřejmě vede i k rostoucímu počtu případů úniků nebo zneužití takových materiálů,“ řekl již dříve jeden z autorů analýzy Kamil Kopecký.

Linka bezpečí: Počet případů strmě roste

V rámci projektu Linka bezpečí se loni řešilo vůbec nejvíce případů zneužitých dětí od roku 2007. S problémy v kyberprostoru pomáhali konzultanti v minulém roce 624 dětem, zatímco před deseti lety čtyřiceti. Potvrdil to vedoucí Linky bezpečí Peter Porubský.

Porubský uvádí, že nejčastějším problémem je kyberstalking, tedy dlouhodobé a stupňované pronásledování oběti pomocí informačních technologií. Potíže se sextingem, například rozesíláním vlastních intimních fotografií, tvořily v minulém roce pět procent případů a měly vzrůstající tendenci.

Neustále stoupá počet dětí, které se na nás obrací kvůli nebezpečí na internetu, a to s tématy jako sexting, kyberšikana, obtěžování, lákání na schůzku nebo nebezpečné výzvy na internetu.
Peter Porubský
vedoucí Linky bezpečí

Počet dětí, které sdílí své intimní fotky a videa na internetu, se podle loňského průzkumu Linky bezpečí za posledních pět let zdvojnásobil. V případě zneužití intimních materiálů se děti bojí někomu svěřit. Dvě třetiny rodičů se tak o problémech svého dítěte nedozví.

  • On-line komunikace je dnes pro děti natolik běžnou součástí komunikace, že své potíže na Lince bezpečí nesdělují tolik přes telefon jako dříve, ale čím dál více se svěřují prostřednictvím e-mailů a chatu.
  • V roce 2017 děti na Linku bezpečí poslaly 2827 e-mailů, což je o 900 víc než v předchozím roce. V rámci chatu přijala linka 2017 kontaktů, což je o 820 meziročně víc.
  • Celkově vyřizovala Linka bezpečí minulý rok 151 421 telefonátů a 4844 e-mailů a chatů.

Linka bezpečí musela šedesátkrát kontaktovat policii

V e-mailech nejčastěji děti psaly o problémech s rodinou a týráním. Na chatu se konzultanti Linky bezpečí věnovali hlavně dětem s psychickými problémy, jako jsou deprese, úzkosti nebo sebepoškozování. Celkem šedesátkrát museli loni kontaktovat policii, záchrannou službu nebo sociálně-právní ochranu dětí.

Na nové formy ohrožení dětí v kyberprostoru se zaměřuje také Linka důvěry, kterou loni spustilo Dětské krizové centrum (DKC). Intimní fotografie podle jeho průzkumu v ČR sdílelo až 15 procent dětí ve věku od osmi do patnácti let. A ačkoliv většina dětí považovala osobní schůzku s neznámými lidmi z internetu za nebezpečnou, šlo by na ní údajně 55 procent z nich.

E-maily a chat využívají stále více i dospělí, kteří hledají pomoc Rodičovské linky. Mezi jejich nejčastější problémy patří podle Porubského rozvod v rodině. Narůstá i šikana dospělých.