Potápěči na Orlíku pátrali po bruslaři, který zmizel pod ledem. Zatím bezvýsledně

Události ČT: Potápěči na Orlíku pátrali po bruslaři, který zmizel pod ledem (zdroj: ČT24)

Policejní potápěči v neděli pokračovali v pátrání po muži, který se v sobotu odpoledne propadl při bruslení na orlické nádrži do vody. Patrně se jedná o osmatřicetiletého muže z Kolínska, který se nevrátil domů. Ani v neděli se však jeho tělo nalézt nepodařilo. Pátrání bude pokračovat i v pondělí.

„Žádáme svědky události, kteří by dokázali blíže upřesnit místo propadu bruslaře, aby kontaktovali policisty na lince 158,“ vyzvala v neděli odpoledne jihočeská policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová poté, co nedělní pátrání potápěčů k nalezení utonulého nevedlo.

Muž v sobotu vyrazil na bruslení na orlickou přehradu. Led se s ním prolomil poblíž Žďákovského mostu, uvedla mluvčí jihočeské policie Štěpánka Uhlířová.

Na orlické přehradě se přitom v sobotu propadl led celkem se třemi bruslaři. Dva z nich vytáhli členové integrovaného záchranného systému z vody. Po třetím ale pátrali marně v sobotu a pokračují i druhý víkendový den.

„V souvislosti s touto tragédií důrazně varujeme občany, aby v těchto dnech, kdy roste teplota vzduchu, nevstupovali na zamrzlé vodní plochy. Led není již dostatečně pevný a dochází k jeho rychlému odtávání. Není vyloučené, že by se podobná tragédie mohla opakovat,“ řekla Uhlířová.

V neděli se propadly dvě děti, skončily v nemocnici

K dalšímu proboření bruslařů došlo o víkendu v  v Hlásné Třebáni na Berounsku, kde se v neděli propadly ledem dvě nezletilé děti. „Záchranáři je kvůli podchlazení odvezli do pražské motolské nemocnice,“ řekla mluvčí středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová. Jestli bruslili přímo na Berounce nebo na jiné vodní ploše, zatím není známo. 

iReportér: Co dělat, když se pod vámi prolomí led? (zdroj: ČT24)