GIBS obvinila policistu, který na křižovatce v Plzni vytáhl na řidiče pistoli

Události: GIBS obvinila policistu, který na křižovatce v Plzni vytáhl na řidiče pistoli (zdroj: ČT24)

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila jednoho ze dvou policistů, kteří loni v září na křižovatce v Plzni agresivně zakročili proti řidiči, který na jejich vůz zablikal. Se zbraní v ruce ho pak donutili vystoupit. Inspekce policistu viní ze zneužití pravomoci úřední osoby, za což mu hrozí až pět let vězení nebo zákaz činnosti. České televizi to řekl mluvčí GIBS Ivo Mitáček.

Vyšetřování trvalo čtyři a půl měsíce. Kdo z dvojice byl obviněn, inspekce oficiálně říct nechce. Pravděpodobně se ale jedná o policistu, který na řidiče vytáhl pistolí. 

„Po vyhodnocení všech svědeckých výpovědí, pořízených veřejných i soukromých kamerových záznamů, odborného stanoviska k postupu policistů a po prozkoumání závěrů zadaného znaleckého posudku z oboru psychiatrie, dospěl vyšetřovatel GIBS k závěru, že zjištěné a odůvodněné skutečnosti nasvědčují tomu, že byl spáchán trestný čin a je také dostatečně odůvodněn závěr, že jej spáchala konkrétní osoba,“ řekl Mitáček.  

Policista je stíhán je na svobodě a i nadále je ve službě. Krajské ředitelství policie zatím rozhodnutí GIBS neobdrželo. O dalším postupu rozhodne nadřízený obviněného policisty. „V současné době nemáme oficiální podklady od GIBS. Až je obdržíme, bude příslušný funkcionář konat v souladu se zákonem,“ uvedla mluvčí policie v Plzeňském kraji Martina Korandová.

„Jsme spokojeni s tím, že alespoň jeden člověk byl v této chvíli obviněn. Na druhé straně je potřeba se ptát, proč druhá osoba nebyla obviněna, to v tuto chvíli nevíme. Ale samozřejmě záleží především na státním zástupci, jak tento trestný čin vyhodnotí,“ řekl právní zástupce řidiče Ronald Němec

obrázek
Zdroj: ČT24

Řidič loni v září zachytil kamerou ve svém voze, jak mu dva policisté v civilu na křižovatce v Plzni zablokovali auto svým vozem. Jeden z nich poté vystoupil s připravenou zbraní v ruce, druhý řidiče vulgárně urážel a údajně i násilím vytahoval z auta.

Konflikt začal během jízdy na zúžené silnici. Černý mercedes se dvěma policisty se snažil zprava podjet dodávku. To se nelíbilo řidiči dalšího auta a na mercedes zablikal světly. Policisté následně na palubní desce svého vozu pustili maják. 

Černé auto řídil šéf plzeňské zásahové jednotky Josef Němec. Spolujezdec, který vystoupil se zbraní v ruce, byl jeho zástupce Vladimír Slavotínek. Řidič celý incident zveřejnil a na policisty podal trestní oznámení. Tehdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) i krajský policejní ředitel Pavel Krákora indicent odsoudili. Jednání policistů označili za neomluvitelné.