Divočinu jako na Divokém západě najdete v České Kanadě

Jižní Čechy - Dnes se v seriálu Toulání Českem podíváme do České Kanady. Oblast kolem Nové Bystřice a Slavonic na Jindřichohradecku svůj název získala pro přírodní charakter krajiny, četné rybníky a rozsáhlé lesní komplexy i pro poněkud sychravější počasí. Zapsala se i do historie - v závěru druhé světové války se nad ní strhla jedna z největších leteckých bitev.

Česká Kanada připomíná divočinu. Oblastí vedlo tzv. hraniční pásmo, 40 let se sem kromě vojáků téměř nikdo nedostal. „Procházela tudy železná opona, takže pro běžného člověka nebylo vůbec možné se do těchto míst dostat. Potřeboval k tomu povolenku, bylo to jen pro vyvolené,“ říká historička a učitelka jindřichohradeckého gymnázia Jana Burianová.

V příhraničí stávaly desítky obcí, vedla tudy i stará pašerácká stezka. Po druhé světové válce se odtud lidé začali hromadně stěhovat, domy srovnaly se zemí buldozery. V 50. letech definitivně zmizely z map.

Po válce odsunutí Rakušané se vracejí zpět, své domy v roce 1945 opouštěli jen s několika kufry. Dnes z jejich usedlostí zbyly jen základy. S nimi přicházejí i české rodiny, které žily v armádou zničených vsích. Hledají tady zbytky domů. Pozvali je sem studenti ze škol na obou stranách hranice, kteří mapují zaniklá místa.

Cesty určené původně pro vojenská auta teď hojně využívají cyklisté, vede tudy i páteřní trasa do Vídně. Některé pohraniční roty noví vlastníci strhli, další se proměnily v lesní hotely.

Centrem České Kanady je románská zřícenina Landštejn. Historie hradu je dodnes plná nejasností a prázdných míst. Za poslední dvě desetiletí se správcům podařilo některé části opravit. „Hrad zůstane jako zřícenina, nebudeme ho dostavovat. Ani nevíme, jak původně vypadal,“ říká kastelánka Jiřina Mládková.

  • Hrad Landštejn zdroj: ČT24
  • Hrad Landštejn zdroj: ČT24

Místo, kudy kráčela historie

Ves Číměř na půli cesty mezi Novou Bystřicí a Jindřichovým Hradcem se zapsala do válečné historie. Přímo na náves se v srpnu 1944 zřítil sestřelený americký bombardér. „Na náves dopadl motor, je tam místo, kde také zahynula Sophie Böhmová, jež uhořela pod vraty, které ji zavalily. Popadaly sem i další části letounu a zahynul tu i jeden z letců,“ popsal archeolog Vladislav Burian.

Další dva bombardéry se zřítily v okolí, spolu s nimi jedenáct německých stíhaček. Na polích party nadšenců i po sedmdesáti letech sbírají drobné trosky z těchto strojů. Před třemi lety historici dokonce vykopali torzo sestřelené stíhačky Focke-Wulf.

Příhraniční oblast České Kanady turisté teprve objevují. Každý rok ale návštěvníků přibývá, podle odhadu zástupců radnic sem v sezoně v součtu zamíří zhruba půl milionu lidí.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)