Ostravskou ČSSD povede Jana Vajdíková. Strana si o víkendu zvolí krajské vedení

Předsedkyní ostravské ČSSD delegáti okresní konference zvolili znovu Janu Vajdíkovou. Potvrdil to krajský předseda strany, bývalý hejtman Miroslav Novák. Protikandidátem Vajdíkové byl předseda organizace ČSSD v Hrabůvce Václav Štolba.

Miroslav Novák řekl, že v souvislosti s výsledkem parlamentních voleb zatím na konferenci nikdo nenavrhl žádnou výzvu směrem k vedení strany. 

Ostravská ČSSD se dlouhodobě potýká s vnitřními spory. Loni v listopadu sociální demokraté nejprve odvolali tehdejšího předsedu ostravské ČSSD Lumíra Palyzu. Ústřední kontrolní komise strany ale v lednu vyhověla Novákově stížnosti zpochybňující konferenci, na níž byl Palyza odvolán, kvůli porušení stanov. Konference se musela opakovat v únoru, kde byl Palyza ale odvolán znovu a novou předsedkyní se stala Vajdíková.

Krajský výkonný výbor v čele s Novákem pak navrhl přeregistraci a u vedení uspěl i s návrhem na vyškrtnutí Vajdíkové a poslance Adama Rykaly z kandidátní listiny pro sněmovní volby. Kvůli přeregistraci byla nyní strana v regionu bez vedení a musela si zvolit nové. Novák řekl, že aktuálně má organizace 677 členů, což je podle něj dvacetiprocentní úbytek oproti stavu před přeregistrací.

Přeregistrace členů ČSSD (zdroj: ČT24)

V neděli budou sociální demokraté z Moravskoslezského regionu vybírat i nové krajské vedení. Nynějšího předsedu Nováka by ve funkci zřejmě mohl nahradit karvinský primátor a nově zvolený poslanec Tomáš Hanzel.

„Končí dvouletý mandát krajského vedení, takže se bude volit nové – předseda, místopředsedové i členové krajského výboru. Už jsem před časem oznamoval, že kandidovat nebudu, takže jsem se o nominaci na předsedu ani nikde neucházel,“ uvedl Novák. Dodal, že nominace dosud získal pouze karvinský primátor Hanzel, nyní místopředseda krajského výkonného výboru.

ČSSD zažila v kraji volební pád

Jen pět z 22 zvolených poslanců v Moravskoslezském kraji přitom obhájilo svůj dosavadní mandát: Pavla Golasowská (KDU-ČSL), Josef Hájek (ANO), Leo Luzar (KSČM), Zbyněk Stanjura (ODS) a Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Nováčky v parlamentu budou například hejtman Ivo Vondrák, moderátor Aleš Juchelka a majitel společnosti Brano Group Pavel Juříček (všichni ANO). Dále za ODS skokan na lyžích Jakub Janda, kterého hlasy voličů ze čtvrtého místa na kandidátce vynesly do jednoho ze dvou křesel, jež strana ve sněmovně získala. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu.

ČSSD přišla v kraji o pět křesel a bude mít jen dva poslance. Kromě Zaorálka to bude karvinský primátor Tomáš Hanzel. Rovněž dva poslance budou mít v kraji komunisté, kteří stejný počet mandátů ztratili. S Luzarem do Prahy půjde bývalý havířovský primátor Daniel Pawlas. KDU-ČSL zůstalo ze dvou jedno křeslo, žádného poslance už nebude mít v kraji TOP 09, kterou dosud zastupoval starosta Bolatic na Opavsku Herbert Pavera.

ODS si o jedno křeslo polepšila, hnutí ANO svůj počet mandátů rovněž zdvojnásobilo, z pěti na deset. V poslaneckých lavicích za ANO zasednou ještě Andrea Babišová (s šéfem ANO Andrejem Babišem není nijak spřízněna), Jiří Strýček, Josef Bělica, Stanislav Fridrich, Zuzana Ožanová a Michal Ratiborský.

SPD Tomia Okamury bude mít v kraji tři poslance, budou to Lubomír Volný, Marian Bojko a Ivana Nevludová. Za tehdejší Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury byli ve sněmovně dva poslanci.

Poprvé budou v parlamentu zastoupeni Piráti. Za Moravskoslezský kraj to budou Lukáš Černohorský a Ondřej Polanský.