Prasklý vodovod na hodiny uzavřel Kotlářskou ulici nedaleko centra Brna

V Botanické ulici u křižovatky s Kotlářskou ulicí v centru Brna prasklo v noci vodovodní potrubí. Kvůli havárii je pro dopravu uzavřena Kotlářská ulice v úseku Kounicova–Pionýrská. Voda se dostala i do sklepů některých domů.

Městská hromadná doprava v úseku jezdí jedním pruhem kyvadlově, řekli policejní mluvčí. Provoz kvůli omezení zhoustnul v okolních ulicích, vážnější dopravní komplikace ale podle policie nenastaly. Dodávka vody přerušená není, příčina havárie dosud není známa.

„Na místě máme hlídky, které případné řidiče porušující dopravní značení usměrní. V tuto chvíli asi nikdo nedokáže odhadnout, jak moc je velké podemletí vozovky a jak se to bude dále vyvíjet,“ uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

Jak za Brněnské vodárny a kanalizace uvedla Renata Hermanová, dosud není známa příčina noční havárie.

Podle Hermanové bude firma ještě zhruba do 15:00 pracovat na výkopech, následně bude opravovat samotný vodovod. Práce by mohly skončit do 18:00. Pak bude následovat opravení vozovky. „Snažíme se o co nejrychlejší provizorní zprovoznění komunikace, ale dříve než večer to nebude,“ uvedla mluvčí.

Doplnila, že se vodovodní roura protrhla v délce minimálně dvou metrů. Vodovod byl podle ní dosud bezproblémový, firma na něm poslední havárii eviduje v roce 1954.

Vodovodní potrubí v Kotlářské pamatuje období před první světovou válkou. V roce 1999 Vojenský technický ústav ochrany vedení prohlédl s tím, že je ve velmi dobrém stavu. Další kontrolu naplánoval na rok 2049.