Lidé mají rekordní zájem o uhlí. Jeho cena stoupá

Velký zájem o uhlí (zdroj: ČT24)

Některé sklady v Moravskoslezském kraji už v září prodaly stejné množství jako za celý loňský rok. Zároveň mírně stoupla prodejní cena uhlí, zjistila redaktorka České televize Markéta Radová.

Podle zástupců skladů v Ostravě a ve Velkých Hošticích na Opavsku za větší zájem o tuto nerostnou surovinu může obava lidí z opakované tuhé zimy. „A také přibývající automatické kotle na uhlí. Na ty totiž lidé donedávna získávali takzvané kotlíkové dotace,“ uvedla Markéta Radová.

S tím souvisí i fakt, že palivem, které je například podle zjištění České televize nejžádanější ve skladech v Ostravě-Mariánských Horách, je hnědé uhlí typu Ořech 2. Jedná se o drobnější pelety, které jsou vhodné právě do automatických kotlů.

Vývoj cen energetického uhlí na světovém trhu (v dolarech za tunu)
Zdroj: ČT24

Jejich prodejní cena v ostravských skladech meziročně stoupla o deset až patnáct procent. Loni mohli lidé metrák tohoto uhlí koupit za 309 korun, aktuálně je to o dvacet korun víc. V roce 2010 přitom stejné množství hnědého uhlí stálo přibližně polovinu.

Hnědého uhlí typu Ořech 2 vlaky ze severočeské Bíliny přivážejí do kraje po tisících tunách. „Přibližně 600 až 650 tun bude rozebráno tak do deseti dnů,“ odhaduje Marcela Kuglerová, oblastní manažerka společnosti Ridera Bohemia.

Zdražilo i černé uhlí do automatických kotlů. „Loni v březnu byla ta cena v akci 380 korun za metrák, teď jsme na 480, takže nárůst byl extrémní,“ sdělil Lukáš Kubín, ředitel společnosti Uhlí Morava.