Filharmonie Brno pod taktovkou Američana. Od příští sezony ji povede Dennis Russell Davies

Dennis Russel Davies v Brně podepsal smlouvu s Filharmonií (zdroj: ČT24)

Filharmonii Brno jako šéfdirigent povede od příští sezony Američan Dennis Russell Davies. Třiasedmdesátiletý umělec má za sebou spolupráci s předními orchestry a skladateli světa. Posledních 15 sezon působil v Linci v Rakousku a pravidelně pracoval také v Basileji ve Švýcarsku.

  •  1956–1958 – Břetislav Bakala
  • 1959–1962 – Jaroslav Vogel
  • 1962–1978 – Jiří Waldhans
  • 1978–1983 – František Jílek
  • 1983–1991 – Petr Vronský
  • 1991–1994 – Leoš Svárovský
  • 1995–1997 – Otakar Trhlík
  • 1997–2000 – Aldo Ceccato
  • 2002–2009 – Petr Altrichter
  • 2009–2015 – Aleksandar Marković
  • Od roku 2018 – Dennis Russell Davies

Místo šéfdirigenta Filharmonie Brno je prázdné více než dva roky. V letech 2009 až 2015 u orchestru působil Srb Alexandar Marković, pak začalo hledání jeho nástupce. Davies poprvé a zatím naposledy spolupracoval s Filharmonií Brno letos v květnu, kdy na Pražském jaru provedl Faustovskou kantátu Alfreda Schnittkeho a Planety Gustava Holsta. S orchestrem prý rychle našel společnou řeč.

Život je plný překvapení

Daviese zaujala šíře a rozmanitost repertoáru, ambice orchestru i zarputilost, s jakou se hudebníci vypořádávají s podmínkami v kapacitně nedostačujícím Besedním domě.

„Život je plný překvapení,“ řekl dirigent ke svému angažmá u Filharmonie Brno. Před půl rokem, kdy pomalu končilo jeho dlouhé působení v Linci, s ničím podobným nepočítal. Po 48 sezonách v pozici šéfdirigenta různých těles plánoval spíš volnější životní režim. Přišla však nabídka z Brna. „Byl jsem volný nakonec jen necelý měsíc,“ řekl Davies.

Davies je současně uznávaným pianistou

Russell Davies je známý značným rozpětím repertoáru od baroka po soudobou hudbu. Není jen dirigentem, ale také uznávaným pianistou. „Příležitost objevovat s výbornými muzikanty nádhernou českou hudební současnost i minulost a uvést progresivní Brno do styku s mnoha vynikajícími mezinárodními skladateli a umělci, se kterými jsem měl to privilegium pracovat přes půl století, je vzrušující,“ řekl Dennis Russell Davies. Chce se také podílet na přípravě filharmonie pro vstup do nového koncertního sálu, který má vzniknout mezi Veselou a Besední ulicí v centru města.

V Brně bude Davies působit spolu s Heribertem Schröderem, uměleckým poradcem a dlouholetým spolupracovníkem. S dramaturgem Vítězslavem Mikešem a nově jmenovaným stálým hostujícím dirigentem Robertem Kružíkem budou určovat hudební směřování orchestru v následujících letech.

Střední Evropu vnímá jako celek. Bydlet bude v Linci

Posledních patnáct sezon Američan Davies působil v Linci. Brno je podle něj součástí stejného širšího regionu, kde našel druhý domov. „Střední Evropu vnímám jako jeden celek,“ vysvětlil. Do Brna se nepřestěhuje, zůstane s rodinou v Linci, kde chodí do školy jeho dcera, a bude pravidelně dojíždět vlakem, který jede něco přes tři hodiny.

Ve filharmonii chce udržovat rozmanitý repertoár, pracovat na technice i souhře, studovat díla velkých světových skladatelů i české čtyřky Janáček, Smetana, Dvořák, Martinů. Slibuje také soudobou hudbu, k jeho přátelům patří žijící legendy Philip Glass nebo Arvo Pärt. „Hudba je živé umění, součástí každé sezony by měli být i živí skladatelé,“ řekl Davies.

Vedení orchestru se Davies ujme na čtyři roky počínaje sezonou 2018 až 2019. Ještě předtím se brněnskému publiku představí v dubnu 2018 na Velikonočním festivalu duchovní hudby, kdy s orchestrem provede Janáčkovu Glagolskou mši, světovou premiéru skladby britského autora Davida Matthewse a také Te Deum Arvo Pärta, které premiérově dirigoval v roce 1985.

Kučerová: Je to nejvýznamnější osobnost, se kterou orchestr spolupracoval

O šťastném shledání ve šťastném okamžiku, anebo dokonce o zázraku, hovoří ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová. Davies je podle ní největší personou, která s brněnským orchestrem zatím dlouhodobě spolupracovala. Doufá, že svými zkušenostmi a schopnostmi zvýší úroveň orchestru a že jeho kontakty otevřou filharmonii dveře k dalším koncertům či nahrávkám v zahraničí. 

Davies kariéru zahájil v roce 1972 jako hudební ředitel komorního orchestru v Saint Paul v Minnesotě. V zámoří dlouhodobě spolupracoval také s American Composers Orchestra v New Yorku. K jeho dlouhodobým evropským štacím patří Stuttgart, Bonn a Vídeň, naposledy Linec a Basilej. Pohostinsky pracoval s Newyorskou filharmonií, Bamberskými symfoniky a s filharmoniemi v Mnichově a Berlíně. Operní práci se věnoval v newyorské Metropolitní opeře, Královském divadle v Madridu i Vídeňské státní opeře. 

Americký operní a koncertní dirigent a klavírista Dennis Russell Davies byl od roku 2002 šéfdirigentem Brucknerova orchestru z Lince a operním ředitelem Zemského divadla z Lince. V Linci také žije. Letos mu funkční období skončilo.

Davies bude třetím cizincem v čele brněnských filharmoniků. V letech 2009 až 2015 byl šéfdirigentem jeho předchůdce, Srb Aleksandar Marković, v letech 1997 až 2000 to byl Ital Aldo Ceccato.

Jako dirigent a klavírista se zaměřuje na široký repertoár sahající od baroka až po nejnovější hudbu. Spolupracuje či spolupracoval s řadou současných skladatelů, nejen z oblasti vážné hudby, jako například s Lucianem Beriem, Philipem Glassem, Heinzem Winbeckem, Laurie Andersonovou nebo Michaelem Nymanem a Kurtem Schwertsikem. Davies je jako dirigent pověstný strhujícím, odvážným a originálním projevem.

Dennis Russell Davies se narodil 16. dubna 1944 v Toledu ve státě Ohio a studoval hru na klavír a dirigování na newyorské Juilliardově škole, což je jedna z předních světových uměleckých škol. Kariéru zahájil jako hudební ředitel komorního orchestru v Saint Paul v Minnesotě (1972–1980) a šéfdirigent newyorského American Composers Orchestra (1977–2002), která založil společně s Francisem Thornem.

Poté odjel do Evropy a působí hlavně v Německu a Rakousku. Byl hudebním ředitelem Stuttgartské státní opery (1980–1987) nebo šéfdirigentem orchestru Beethovenhalle v Bonnu, hudebním ředitelem Bonnské opery a Mezinárodního Beethovenova festivalu (1987–1995). Vedle toho byl šéfdirigentem Stuttgartského komorního orchestru (1995–2006).

V Rakousku byl Davies šéfdirigentem Symfonického orchestru vídeňského rozhlasu (1997–2002), v roce 1997 byl jmenován profesorem dirigování na salcburském Mozarteu a v roce 2002 se stal šéfdirigentem Brucknerova orchestru v Linci a operním ředitelem Zemského divadla z Lince.

Pohostinsky dirigoval řadu renomovaných orchestrů v USA, Německu, Itálii, Španělsku, Japonsku. Při jeho působení v Linci bylo v dubnu 2013 například slavnostně otevřeno nové operní divadlo. U této příležitosti dirigoval světovou premiéru opery Philipa Glasse The Lost a Straussova Růžového kavalíra.

Davies je členem Americké akademie umění a věd. V roce 2014 mu francouzská vláda propůjčila titul komandéra Řádu umění a literatury a letos obdržel od rakouské vlády Rakouský čestný kříž za vědu a umění I. stupně.

Letos se po 15 letech představil v České republice. Na festivalu Pražské jaro vedl v květnu Filharmonii Brno, když provedl Schnittkeho Faustovskou kantátu a Planety Gustava Holsta. V roce 1992 se v Česku představil jako dirigent České filharmonie.

Dennis Russel Davies
Zdroj: Igor Zehl/ČTK