Poličské strojírny informovaly o výbuchu správně. Policie odložila oznámení hasičů

Poličské strojírny informovaly o únorovém výbuchu tak, jak měly. K závěru došla policie, která tak odložila trestní oznámení hasičů. České televizi to řekl mluvčí policie Pardubického kraje Ondřej Zeman. Podle hasičů, kteří ve strojírnách po výbuchu zasahovali, jim strojírny neposkytly správné informace o situaci. Firma od počátku vinu odmítala. Stále ale ještě běží vyšetřování samotných příčin výbuchu. Obviněn zatím nikdo nebyl.

„Spisový materiál byl po prověření všech nám dostupných informací dne 15. září 2017 odložen, protože ve věci nejde o podezření z přečinu a není na místě věc vyřídit jinak,“ sdělil ČT mluvčí krajského ředitelství policie Pardubického kraje Ondřej Zeman.

Série explozí v areálu Poličských strojíren zranila letos v únoru celkem 19 lidí, z toho tři byli vážně popálení. Škoda se odhaduje na desítky milionů korun.

Podle předchozích vyjádření hejtmanství se hasiči a záchranáři nemohli na místo výbuchu včas dostat. Vrátný společnosti neměl v den neštěstí informace o mimořádné události v areálu a o místě požáru. Hasiči a záchranka tak museli čekat u vjezdu do firmy a přesně nevěděli, co se v podniku stalo a jaké nebezpečí hrozí.

Náměstek ředitele krajského hasičského sboru Aleš Černohorský po zásahu uvedl, že byly poničeny dva vozy profesionálních hasičů a škoda dosáhla několika milionů korun. Poškozen měl být také stroj dobrovolných hasičů a vozy záchranné služby.

Ve strojírnách vybuchla podle Českého báňského úřadu trhavina TNT, která byla součástí munice. Stalo se to při lisování takzvaných počinových náloží, výbuch a následný požár způsobil další exploze uskladněného materiálu.

Znalecké posudky mají odhalit příčinu exploze

Svitavská policie na začátku tohoto týdne dostala znalecké posudky důležité pro odhalení příčin výbuchu. „V současné době jsme obdrželi zadané znalecké posudky jak soudního znalce, tak kriminalistického ústavu k možné příčině havárie. Na základě vyhodnocení budeme ve věci dále postupovat,“ uvedl Zeman. Policie podle něj bude dokumenty zkoumat do konce října. 

Společnost obnovila výrobu a provoz v nepoškozených budovách 28. února. Letos v létě pak Poličské strojírny zahájily demolici poškozeného objektu, která skončila 3. srpna. Podle ředitele strojíren Petra Němce by do dvou let mohla na místě stát nová hala na lisování munice.