Ze zlínského Prioru zbyla jenom kostra. Vrací se do baťovské podoby

Nezvyklý pohled je nyní na nejstarší obchodní dům ve Zlíně. Z baťovské památky zůstala jen průhledná kostra. Po radikální rekonstrukci Prior zaplní nový hotel, obchody i kanceláře.

Obchodní dům Prior byl postaven podle návrhu architekta Františka Lydie Gahury v duchu zlínské funkcionalistické architektury v roce 1932. V 50. letech po necitlivých stavebních zásazích, zejména změnách rozměrů oken, ztratil svůj původní jedinečný vzhled.

Ten by mu měla rekonstrukce za půl miliardy vrátit a současně přinést budově atraktivnější náplň zřízením obchodní pasáže v prvních dvou poschodích s vybranými obchody, službami a několika gastronomickými podniky. Třetí až páté patro pak obsáhne administrativní centrum firmy HP TRONIC pro přibližně 400 zaměstnanců.

Hotel s wellness centrem a restaurací pak bude ve čtyřech nejvyšších poschodích včetně plánované nástavby na střeše. Aby ale historická budova zásadní proměnu vůbec ustála, je nutné její křehkou kostru posílit.

„Nejdřív se musí celý dům zpevnit, pak se zbourá jižní přístavba a pak se teprve bude vlastně stavět celá ta jižní přístavba znovu,“ řekl Miroslav Zádrapa, projektový manažer společnosti Strabag. Přestavba za stovky milionů korun by měla být hotová ve druhé polovině roku 2018.