Znojmo o víkendu zaplní návštěvníci historického vinobraní. Středověkou atmosféru nenaruší ani EET

Ve Znojmě odpoledne odstartuje tradiční historické vinobraní, které je největší v Česku. Třídenní program se bude konat na celkem třinácti místech ve městě. Nabídne nejen ochutnávky burčáku a vína v mázhauzech, ale i koncerty a divadelní představení. Letošní novinkou je Středověká krčma na nádvoří znojemského hradu se specialitami z doby Jana Lucemburského.

Historické vinobraní ve Znojmě bude ještě historičtější. Přispěje k tomu letošní novinka, středověká krčma. „Na přípravě Středověké krčmy jsme od začátku velice úzce spolupracovali s Muzeem gastronomie, abychom návštěvníkům mohli nabídnout opravdu autentický zážitek. Stolování, dobová hudba nebo ochotníci,“ řekl místostarosta Znojma Jan Grois.

V menu se objeví například huspenina z divočáka, zauzená klobása, kapří šišky s pepřem nebo jehněčí na rožni. Jako příloha se bude podávat kváskový chléb a jako dezert různé druhy sušeného ovoce a ořechy. Na stolech budou k ochutnání hrozny a rozlévat se bude poctivé pivo i víno. „Ve středověku se jedlo rukama nebo lžící, a tak to bude i ve Středověké krčmě,“ popsal ředitel Znojemské Besedy František Koudela. Pro ty, kteří budou raději jíst rukama, bude k dispozici koryto s vodou, kde se budou moci umýt. 

Personál mezi hosty s elektronickou pokladnou chodit nebude

Středověká krčma bude na nádvoří znojemského hradu. V jedné z odpočinkových zón vinobraní. Provozovatel krčmy se ale musel vypořádat s novodobou novinkou, EET. „Nechtěli jsme kazit středověkou atmosféru krčmy tím, že náš personál bude mezi lidmi chodit s elektronickou pokladnou. Vymysleli jsme proto následující způsob, který se používá na jiných akcích obdobného stylu. Při vstupu na nádvoří hradu obdrží každý, i dítě, svůj vlastní konzumní lístek, který si bude muset hlídat. Na lístek se mu v krčmě bude zapisovat útrata. Tu pak uhradí u východu z nádvoří, kde obdrží účtenku,“ popsal provozovatel krčmy Petr Irmann.

Víno a burčák poteče v šestadvaceti mázhauzech

Na znojemské vinobraní loni přišlo osmdesát sedm tisíc lidí. S podobnou návštěvností pořadatelé počítají i letos. Návštěvnost může ale ovlivnit i počasí „Znojemské vinobraní má tu výhodu, že je vždy kam se schovat a ochutnat dobré víno či burčák. Mázhauzů a dalších prostor s ochutnávkami a prodejem vína a burčáku je letos ve městě otevřeno šestadvacet,“ řekl ředitel Znojemské Besedy František Koudela.

Mapa Znojemského historického vinobraní
Zdroj: www.znojemskevinobrani.cz

Znojemské historické vinobraní se koná od 15. do 17. září. Třídenní program bude nabízet třináct scén. Zahájí ho tradičně v pátek odpoledne průvod krále Jana Lucemburského. Koncertovat bude Vojta Dyk a B-Side Band, Vašo Patejdl, Michal Hrůza, Ewa Farna a další. V pátek a v sobotu stojí celodenní vstupné 390 korun, nedělní program bude zdarma.

Program mohou návštěvníci Znojma najít nejen na webových stránkách, ale také do svých chytrých telefonů stáhnout bezplatně aplikaci, která nabízí kompletní program í v reálném čase, mapu města, seznam mázhauzů a informace k dopravě.