Po mostě u Černé Hory se bude znovu jezdit. Silničáři ho podepřou

Most u Černé Hory (zdroj: ČT24)

Po mostě na silnici I/43 u Černé Hory na Blanensku se bude znovu provizorně jezdit. Vyplynulo to z jednání zástupců Jihomoravského kraje a Ředitelství silnic a dálnic. Most se ale musí nejdřív podepřít. Od 13. září po něm budou jezdit auta ve směru z Brna na Svitavy. Černé Hoře, přes kterou v současné době jezdí víc než patnáct tisíc aut denně, se tak výrazně uleví.

Most v Černé Hoře je zavřený od 20. července, kdy se při jeho opravě přišlo na to, že je v daleko horším stavu, než si silničáři mysleli. Od té doby zažívají místní obyvatelé dopravní peklo. Obcí projede víc než patnáct set aut a kamionů denně. Přes den se tam tvoří souvislé kolony pohybující se obcí třicetikilometrovou rychlostí.

Ředitelství silnic a dálnic podle jeho mluvčího Jana Rýdla pracuje na tom, aby byly kamiony odkloněny po objízdné trase a nejezdily přes Černou Horu. Znamenalo by to ovšem pro ně zhruba o šedesát kilometrů delší cestu ze Svitav na Mohelnici, Olomouc a zpátky k Brnu, což je téměř celé po dálnici.

Objízdná trasa
Zdroj: ČT24

V polovině září by měla přijít výrazná úleva. Most se v jednom směru zprovozní. Auta ve směru z Brna do Svitav budou přes něj moci jezdit. Silničáři ho ale budou muset podle zpracované studie podepřít.

Po mostě se bude jezdit patrně do začátku stavební sezony 2018, kdy se současný most zbourá a začne se stavět nový. „Pracujeme na projektové dokumentaci tak, aby nový most stál už na konci příštího roku,“ řekl Jan Rýdl. Provizorní otevření mostu tak bude dočasné a Černou Horou budou příští rok znovu jezdit kolony aut v obou směrech. „Během stavby nového budou auta opět přes Černou Horu jezdit a snad alespoň kamiony budou jezdit po objížďce přes Olomouc,“ doplnila mluvčí Jihomoravského kraje Monika Brindzáková.

Objížďka opravovaného mostu
Zdroj: ČT24

V Jihomoravském kraji je celkem 1424 mostů. Většina patří kraji a stará se o ně správa a údržba silnic. 274 z nich pak spravuje Ředitelství silnic a dálnic. V havarijním stavu jsou na jižní Moravě víc než tři desítky mostů. To je nejvíc ze všech krajů v Česku.