Mobily narušují atmosféru táborů. Přesto je většina vedoucích dětem povoluje

Děti se na většině táborů bez mobilu neobejdou (zdroj: ČT24)

Jen na pětině táborů děti podle České rady dětí a mládeže vůbec nepoužívají mobilní telefony. Průzkum ukázal, že většina vedoucích svěřencům mobily povoluje, většinou v předem stanovenou dobu. Zástupci rady chtějí situaci změnit, telefony podle nich narušují atmosféru táborů.

Na táboře v Nové Vsi na Brněnsku nenarušuje idylickou atmosféru žádné pípání esemesek ani hudba z reproduktorů. Mobilní telefony vedoucí dětem nepovolili. „Mobilní telefony na táborech nemíváme už tři roky. Dřív jsme je mívali, ale děti na nich hrály hry,“ vysvětlila zrušení mobilů na táboře vedoucí Petra Bařinová.

Děti by si měly od techniky odpočinout

Podle České rady dětí a mládeže jde o výjimečný obrázek. Většina ostatních táborů v České republice mobily alespoň částečně povoluje. „My využívání mobilních telefonů na táborech nedoporučujeme. Letní tábor má být jedním z míst, kde si dítě může odpočinout od techniky,“ řekl ředitel kanceláře České rady dětí a mládeže Ondřej Šejtka. Dětem prý mobil po pár dnech přestane úplně chybět.

Doporučení nedávat dětem mobily akceptuje jen polovina rodičů

Na táboře ve Vřesovicích na Hodonínsku z pětapadesáti dětí má mobilní telefon polovina. Třetina ho pravidelně využívá. „Poslouchám na něm hudbu,“ řekl jeden z táborníků Marek Pajtl. „Já bez něj vydržím tak dvě hodiny,“ doplnil ho kamarád Jan Chaloupka. Místo uzlů na laně tak často děti rozmotávají zauzlované nabíječky.

„Nemůžeme jim to zakázat, doporučujeme rodičům, aby jim je nedávali,“ vysvětlil vedoucí tábora Pavel Pospíchal. Děti využívají na táboře ve Vřesovicích mobily hlavně v polední pauze.

Podle zástupců České rady dětí a mládeže jsou mobilní telefony na táborech kontraproduktivní. V důsledku to znamená pro dítě stesk po domově a vykolejení z táborového života plného zábavy, ale i povinností. Dřív bylo normální poslat dítě na 14 dní na tábor a vyměnit si s ním jen pár pohledů. Mělo by to jít i dnes.