Unikátní kostel, který shořel, nejspíš nahradí replika. Policie má dvě osoby, které ho měly zapálit

Opatření na ochranu kostelů (zdroj: ČT24)

Policie zadržela v souvislosti s požárem historického kostela v Třinci-Gutech dva podezřelé. Podezřívá je ze žhářství a možná i obecného ohrožení. Sdělil to ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel. Zástupci ostravsko-opavské diecéze a města se už nechali slyšet, že činí první kroky k obnově památky.

Policie zatím podle něj nikoho neobvinila, ale v nejbližších hodinách zřejmě obvinění vznese.

Významná historická památka byla při požáru ve středečních ranních hodinách prakticky zničena. Nikdo nebyl zraněn, škody ale půjdou do desítek milionů.

Římskokatolický filiální kostel v Gutech byl cennou památkou s mnohým původním vybavením a obrazy z první poloviny 16. století. V letech 2012 až 2014 prošel rekonstrukcí za několik milionů korun a stále sloužil svému účelu.

Prakticky hned po požáru se začalo mluvit o možnosti vystavět na místě věrnou repliku bývalého svatostánku. Mluvčí ostravsko-opavské diecéze Pavel Siuda řekl, že diecéze začala činit kroky, aby se na místě vyhořelého gutského kostela dala postavit jeho „vědecká rekonstrukce“.

Třinec zvažuje podle starostky Věry Palkovské vypsání sbírky a uspořádání charitavního koncertu. Palkovská dodala, že vyhlášení sbírky na kostel má v pondělí projednat na mimořádném zasedání městská rada. První schůzku týkající se charitativního koncertu má starostka dnes večer a odpoledne se sejde i s náměstkem ministra kultury, s nímž chce probrat možnost získat na stavbu dotaci. „Dáme síly dohromady, aby kostelík stál,“ slíbila starostka.

Děláme takové kroky, pokud se o stavbě rozhodne, abychom byli připraven.
Pavel Siuda
mluvčí ostravsko-opavské diecéze

Podle Siudy diecéze začala k případné výstavbě shromažďovat potřebnou dokumentaci, přičemž některou má už z předešlé rekonstrukce stavby. Zatím nebyl s to říci, kolik by výstavba repliky stála. Odhadem by to podle něj mohlo být kolem 22 milionů korun. Částka by ale byla jen na stavbu, nezahrnuje vnitřní vybavení jako lavice, řekl Siuda. Diecéze podle něj uvítala aktivitu města ohledně sbírky, a sama proto ani žádnou další pořádat nebude.

Siuda doplnil, že na místě vyhořelého kostela se v neděli před polednem uskuteční mše pod širým nebem. Kde se budou farníci scházet na bohoslužbu poté, musí farnost vyřešit.

Pokud by vznikla replika třineckého kostela, stalo by se tak podobně jako v případě kostela svaté Kateřiny v Ostravě-Hrabové. Ten vyhořel v roce 2002 a jeho věrná kopie vyrostla na témže místě do dvou let.

Hmotná škoda na této národní kulturní památce byla zhruba 20 milionů korun. Rovněž i v tomto případě byla historická škoda podle expertů nevyčíslitelná.