Hasiči dál zápasí s požárem v Elektrárně Dětmarovice. Obří černouhelný kolos musí ČEZ odstavit

Zprávy ve 21: Mluvčí hasičů živě z místa požáru (zdroj: ČT24)

V Elektrárně Dětmarovice na Karvinsku vypukl v pátek dopoledne požár. Jeho uhašení potrvá zřejmě několik desítek hodin. Škodu navíc bude možné vyčíslit až v  příštím týdnu, sdělila oblastní mluvčí ČEZ Marie Pásková. Několik lidí bylo zraněno kvůli nadýchání se kouřem.

Podle mluvčího hasičů Petra Kůdely je škoda způsobená požárem v elektrárně Dětmarovice předběžně vyčíslena na 100 milionů korun.

Po odstavení elektrárny budou k zásobování odběratelů použity náhradní zdroje, dodala Marie Pásková. Elektrárna dodává teplo do Bohumína a Orlové na Karvinsku. Jejím provozovatelem je skupina ČEZ. 

V elektrárně podle Páskové zahořely vnitřní vestavby rekonstruovaného absorbéru. Jak dlouho potrvá odstávka, zatím není jasné. Příčiny požáru se vyšetřují, dodala mluvčí ČEZ. O události byla informována Česká inspekce životního prostředí.

Absorbér je zařízení, které slouží ke snižování emisí síry. Tepelná elektrárna Dětmarovice zahájila provoz 31. května 1975. S výkonem 800 megawattů je nejvýkonnější elektrárnou spalující černé uhlí v Česku.

Výstavba elektrárny začala v roce 1971 a spouštění čtyř bloků trvalo postupně od května 1975 do listopadu 1976. Zpočátku spalovala elektrárna pouze černé uhlí z místních zdrojů, po roce 2000 se začalo ke spalování v menším množství používat také hnědé uhlí ze severozápadních Čech. Zařízení je klasickou elektrárnou na území Moravskoslezského kraje a současně největším černouhelným zdrojem v ČR.