Brno opraví smuteční síň architekta Rullera v Židenicích. Hrozila jí demolice

Místo demolice čekají v budoucnu židenickou smuteční síň rozsáhlé opravy. Nedávno o tom rozhodli brněnští radní, zrušili tím původní plán na její zbourání z roku 2011. Do roka chtějí novou obřadní síň postavit také například v Břeclavi.

Obřadní síň v Židenicích byla postavená před čtyři a čtyřiceti lety podle návrhu architekta Ivana Rullera. Léta už ji nikdo nevyužívá. Vedení města dokonce před šesti lety rozhodlo o demolici. Architekt i památkáři se ale obrátili na město s žádostí o zachování stavby. „Budova je propojená s přírodou, míra věčnosti je propojená přímo s tou síní přes všechny ty skleněné stěny. Pan architekt otevřel tu stavbu současnému umění,“ popsal obřadní síň vedoucí Metodického centra moderní architektury v Brně Národního památkového ústavu Petr Svoboda.

Architektonicky významná je vstupní brána k židenické obřadní síni. Motiv čtverců byl typický právě pro modernu na přelomu 70. a 80. let. „Nejvýraznější z uměleckých děl je plastika od Olbrama Zoubka, ale těch uměleckých děl tady bylo mnohem víc, dochovala se ještě skleněná stěna od Valéra Kováče,“ řekl památkář Petr Svoboda.

Brno nechá zpracovat projekt na rekonstrukci

Brněnští radní nakonec změnili názor. Rozhodli, že se obřadní síň bourat nebude a město investuje do její rekonstrukce. „Máme za úkol zpracovat návrh rekonstrukce, určitě ji budeme řešit v různých variantách, které by dokončily celé dílo, jak bylo původně plánováno, až po nějakou minimalistickou rekonstrukci, která zachová ty hlavní prvky, které už byly v 80. letech,“ řekl náměstek primátora města Brna Martin Ander (SZ).
Smuteční obřady by se ve zrekonstruované budově mohly znovu konat za tři roky.

Novou smuteční síň postaví v Břeclavi

V Břeclavi dokončí dělníci novou síň už za rok. Bude prostornější než původní. „Především se bude jednat o navýšení kapacity pro smuteční hosty, dneska, když byly pohřby rozsáhlejší, tak polovina hostů stála venku, což nebylo ideální,“ řekl starosta Břeclavi Pavel Dominik (Pro Region). Kromě nové smuteční síně přibude u největšího břeclavského hřbitova taky šedesátka parkovacích míst. Dosud museli lidé parkovat hlavně v okolních ulicích.