Na místě hřbitova postaví Brno bytové domy. Zatím tam pracují archeologové

Archeologický průzkum na místě starobrněnského hřbitova (zdroj: ČT24)

Archeologové v Brně odkrývají starobrněnský hřbitov, který sloužil místním obyvatelům do konce devatenáctého století. Na místě nedaleko centra města nestály nikdy trvalé stavby. Naposledy sloužilo jako záchytné parkoviště. Město tam chce postavit bytové domy s parkem a dům s pečovatelskou službou.

Místo stovek zaparkovaných aut, stovky hrobů. Bývalé parkoviště u Vojtovy ulice se dočasně přiblížilo tomu, jak vypadalo před sto padesáti lety, kdy tu byl velký starobrněnský hřbitov.

Část, na které archeologové pracují, sloužila spíše chudším lidem a provizorním pohřbům. Výjimkou není několik těl pohřbených bez rakví. „Pravděpodobně jak byli přivezeni z nemocnice po úmrtí v nějakém provizorním nosítku, byli jen překlopeni a vhozeni po břiše do hrobové jámy,“ popsal vedoucí výzkumu společnosti Archaia Václav Kolařík.

Časté jsou i rozříznuté lebky, následky pitvání po smrti. „Neobvyklý je například nález lebky s bílými zuby. Je to protéza. Jindy jsou ostatky zbarvené kvůli tomu, že lidé drželi v ruce kovové předměty. Růženec nebo měděný či mosazný křížek,“ řekl k dalším nálezům Václav Kolařík.

Hrob měl v místě vykopávek i Josef Dobrovský

Nejvýznamnější osobností, která byla na starobrněnském hřbitově pochovaná, byl zakladatel slavistiky Josef Dobrovský. Později byly jeho ostatky exhumovány a převezeny na dnešní Ústřední hřbitov.

Archeologové budou v místě do konce roku. Kostry pak převezou ke zkoumání antropologům. Krom koster ze zaniklého hřbitova je čekají i starší nálezy z období pravěku i středověku. Na místě měli patrně Keltové opevněný dvorec. V 11. a 12. století místo fungovalo jako hospodářské zázemí brněnského středověkého hradu. Staroměstský hřbitov byl do prostoru dnešního staveniště rozšířen v roce 1866 nebo 1870. Zrušen byl v roce 1883.

Na místě vzniknou byty pro mladé a seniory, knihovna a park

Na větší části pozemků už vyrostlo sportoviště, silnice a bytový dům. Část, kterou teď archeologové odkrývají, chce město zastavět příští rok. „Budou to dva domy, mezi nimi park s různými atrakcemi. Bude tam i zázemí pro pečovatelskou službu Brno-střed a také pobočka knihovny Jiřího Mahena,“ řekl vedoucí bytového odboru Magistrátu města Brna Jiří Lahoda.

Město do projektu investuje 365 milionů korun. Více než stovka bytů bude sloužit seniorům i jako startovací bydlení. Novou podobu bude mít místo v roce 2019.