Lihová mafie opět před soudem. Může se měnit výše trestů

Před olomouckým vrchním soudem v úterý opět stanul zlínský podnikatel Radek Březina a dalších sedm mužů obžalovaných v kauze takzvané lihové mafie. Za obchody s nelegálním lihem s rekordní škodou přes šest miliard korun jim krajský soud před půldruhým rokem uložil tresty od čtyř do 13 let vězení, jeden z mužů dostal podmínku.

Většina z obžalovaných se proti rozsudku odvolala, u některých podal odvolání také žalobce. Kauzu má soud naplánovánu do čtvrtka. Žalobce i obžalovaní trvají na svém odvolání. Soud si předvolal na středu znalkyni. Jednání provázejí přísná bezpečnostní opatření.

Sedm z obžalovaných byli podle žalobce členy organizované zločinecké skupiny. Nejvyšší trest z organizované skupiny dostal Radek Březina, naopak nejnižší, čtyřletý trest jeho mladší bratr Tomáš, který jako jediný získal status spolupracujícího. Takzvaná lihová mafie podle obžaloby v letech 1998 až 2013 tajně čistila technický líh a používala ho k výrobě alkoholických nápojů bez odvedení daně.

Olomoucký krajský soud v kauze rozhodl v prosinci 2015. Proti rozsudku se odvolalo sedm z osmi obžalovaných včetně Radka Březiny. S rozsudkem souhlasil jen jeho bratr Tomáš, i jeho kauzou se však bude odvolací soud zabývat. Žalobce podal v tomto případě odvolání, žádá stejně jako u jeho bratra Radka a obžalovaného Lubomíra Kaláče propadnutí celého majetku.

Odvolání žalobce podal také u dalších obžalovaných, u většiny z nich žádá přísnější tresty. U šéfa mafie Radka Březiny žádá potrestání na maximální možnou hranici, tedy na 13 let a čtyři měsíce. Naopak u Lubomíra Kaláče, který dostal devět let a dva měsíce, podal žalobce odvolání v jeho prospěch, žádá mírnější trest. Muž byl totiž první, kdo začal o zákulisí lihové mafie vypovídat.

Pavel Čaniga - muž, který položil milion na stůl (zdroj: ČT24)

Šéf lihové mafie Radek Březina byl s dalšími sedmi lidmi kvůli obchodům s nezdaněným lihem již nepravomocně odsouzen olomouckým krajským soudem v prosinci 2015. Březina za nelegální obchody s lihem s rekordní škodou na daních 6,39 miliardy korun dostal 13 let, šesti obžalovaným soud uložil tresty od čtyř do 12 let, jeden vyvázl s podmínkou.

Bratr Březiny Tomáš dostal čtyři roky, získal totiž status spolupracujícího. Kauzou se bude olomoucký vrchní soud zabývat ve veřejném jednání od 6. do 8. června.

Radek Březina
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Další větev odběratelů lihu se týká Stanislava Pražana a jeho syna. Odběrem nezdaněného lihu způsobili zkrácením daně škodu nejméně 353 milionů korun. Odpykávají si již devítileté tresty.

Majiteli likérky Pavlu Čanigovi soud nepravomocně uložil 11,5 roku vězení. Distributor likérky Robert Sedlařík z firmy Verdana si má odpykat deset let a bývalý jednatel distribuční firmy Nápoje Cyrano Dominik Nagy dostal osm let. Tresty od dvou do čtyř let si mají odpykat i další čtyři obchodní zástupci. Všichni se proti rozsudku odvolali.

Případ se stočil také k bývalému majiteli likérky AB style Milan Antoniazi, který měl odebírat líh od zlínského podnikatele Radka Březiny. Žalobci na něj v květnu 2017 podali obžalobu. Viní ho z krácení daní, státu podle nich způsobil škodu na daních za více než miliardu korun. Policie vznesla návrh na obžalobu už před několika týdny.