Ralskem zněly výbuchy. Pyrotechnici likvidovali munici z Bořího lesa na Břeclavsku

Policejní pyrotechnici začali v Ralsku likvidovat munici z Bořího lesa na Břeclavsku. Z této lokality, kde na konci druhé světové války vybuchla zbrojní továrna, už bylo odvezeno téměř 600 kusů munice. Od roku 2015 se podařilo vyčistit 70 hektarů.

Munice se převáží do oblasti Ralska k bezpečné likvidaci za dohledu policejních pyrotechniků. Ve středu tak odpálili tři střely, aby ukázali nebezpečí takových nálezů. 

V Ralsku se munice likviduje kvůli tomu, že policie má k dispozici trvalou trhací jámu, kde se dají nevybuchlé střely od malých nábojů, přes granáty do kanónů, až po protiletadlové střely bezpečně zlikvidovat. Policie munici sváží do Ralska z celé země.

Likvidace začala v roce 2015

V Bořím lese rok trhací jáma nebyla. A i když ji pyrotechnici vybudovali, tak ji kvůli nedaleké cyklostezce využívají spíše výjimečně. 

Oblast Bořího lesa spravují Lesy ČR, které zadaly soukromé pyrotechnické firmě les vyčistit. Práce začaly na konci roku 2015, vyčištěno je necelých 70 z více než pěti stovek hektarů. 

„Nejzajímavější byl největší nález, to znamená 125kilogramový protibetonový dělostřelecký granát ráže 21 centimetrů. Obsahoval 13 kilogramů trhaviny,“ uvedl vedoucí pyrotechnik firmy Borgata Jiří Chládek. Práce potrvají ještě asi osm let, jsou rozdělené na úseky po 50 hektarech.

Zbrojní továrna vybuchla na konci války

Dělostřelecké granáty byly původně v Bořím lese rozmetané na území 750 hektarů. Při vyklízení 250 hektarů pyrotechnici našli 24 tisíc kusů munice a nálezy hlásili lidé i v minulých letech. Třeba v roce 2013 vyjížděli pyrotechnici k 101 kusům granátů, nábojů a rozbušek. Kolik toho celkem v lese je, si ale nikdo netroufá odhadnout.

Likvidace munice v Bořím lese (zdroj: ČT24)

Munici rozházel výbuch továrny Muna na konci druhé světové války. Uprostřed lesa ji postavila německá armáda a vyráběla v ní bomby pro wermacht. Při osvobozování ji ale Rudá armáda vyhodila do povětří.

Lokalita byla dlouho uzavřená, protože se nacházela v pohraničním pásmu a lidé do ní zavítali až po roce 1989. Smrtelný úraz se stal naposledy loni, kdy si jeden muž odnesl domů malý dvacetimilimetrový dělostřelecký granát, který po neodborné manipulaci vybuchl.