Svaz měst a obcí chce změnit zákon. Stát má převádět pozemky na obce zdarma

Na státní pozemky, na kterých se nachází stavba ve vlastnictví obce sloužící k potřebám obyvatel, se zaměřil Svaz měst a obcí České republiky. Právě takové parcely by se podle zástupců organizace měly na obce převádět bezplatně namísto toho, aby se veřejně dražily. Důvod? Státní vlastnictví a následný prodej za nejvyšší nabídku má blokovat rozvoj dotčených obcí.

Ve vlastnictví státu, které brání rozmachu řady obcí, jsou podle svazu stovky parcel po celé republice. V loňském roce sice Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) na obce bezplatně převedl přes 17 000 nemovitostí. Ministerstvo financí ale požaduje, aby se úřad většinu státního majetku pokusil nejprve prodat ve veřejném výběrovém řízení.

Podle náměstka ministra financí Ondřeje Závodského i nyní stát ve vybraných případech podporuje bezúplatný převod majetku na jednotlivé obce. „Jedná se o případy, kdy je tedy naplněn zákonný požadavek, existuje na tom budoucím využití určitého nemovitého majetku v rukou samosprávy určitý veřejný zájem,“ dodal. 

Se státními pozemky, na kterých nemůže obec stavět, se potýká například starosta Stěbořic Roman Falhra (Nezávislí). „V našich katastrech, což jsou Stěbořice a Nový Dvůr, se to týká zhruba osmdesáti pozemků,“ sdělil. Prioritních parcel, které podle něj potřebuje obec pro svůj další rozvoj, jsou podle něj asi dvě třetiny. Jde tak o 90 000 metrů čtverečních.

Upozornil přitom na případ, kdy chce obec kolem frekventované cesty dokončit starší chodník. Za stávajících podmínek to ale udělat nemůže. Pozemek jí totiž nepatří.

V Modřicích na Brněnsku usilují pro změnu o veřejná prostranství mezi bytovými domy. Některá z nich před časem už ÚZSVM prodal soukromému vlastníkovi.

V centru bytových domů města Modřice patří 90 procent pozemků ÚZSVM a ke všem se staví tak, že je chtějí prodat jako komerční záležitost. Bez ohledu na to, jestli je budou nabízet přímo obci, nebo prodávat formou v nejvyšší nabídce, nemají ani zájem s námi jednat o tom, zda jsme ochotni odkupovat pozemky za znalecké posudky.
Josef Šiška
starosta, Modřice:

I proto jednala minulý pátek v Liberci rada Svazu měst a obcí. Usnesla se na tom, že „zajistí povinnost státu bezúplatně převést své pozemky na územní samosprávné celky, a to na základě jejich žádosti v případech, kdy se na nich nachází stavba v jejich vlastnictví sloužící uspokojování potřeb obyvatel.“

„Nám ten požadavek přijde naprosto logický, protože řada měst a obcí požaduje pozemky pod veřejně prospěšnými stavbami a logicky se domáhají tohoto převodu od státu bezúplatně, protože koneckonců jde pořád o jedny a tytéž veřejné peníze,“ sdělil Pavel Drahovzal, výkonný ředitel Svazu měst a obcí ČR.

Do sporu se státem o pozemky se počátkem března dostala také tělovýchovná jednota ve Frenštátu pod Radhoštěm. Obávala se zájmu spekulantů o parcely přímo pod známým můstkem, které stát nabízel dalším zájemcům. 

Obava o prodej pozemků pod můstky (zdroj: ČT24)

O budoucnosti převodů státních pozemků na obce by měli zástupci Svazu měst a obcí, Asociace krajů, Ministerstva financí ČR a Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových jednat na příštím společném setkání. Jeho termín ale zatím není známý.