Olomoucký exhejtman opustil ANO. Kraj v čele s jeho nástupcem už představil program investic

Bývalý olomoucký hejtman Oto Košta vystoupil z hnutí ANO. Zdůvodnil to tím, že nechtěl zůstat po boku lidí, kteří zosnovali jeho únorové odvolání z postu hejtmana. Členství ukončil 18. dubna, řekl Košta. Na konci února ho ve funkci hejtmana vystřídal Ladislav Okleštěk (ANO), který v pondělí spolu se svými kolegy představil programové prohlášení kraje. „Dali jsme si na něm záležet,“ uvedl.

„Na rozdíl od programů předchozích krajských vlád obsahuje konkrétní kroky, které zlepší život lidí,“ komentoval dokument Okleštěk s tím, že ho vnímá jako vyvážený průsečík programů všech tří koaličních stran.

Hlavními body programového prohlášení jsou vyrovnané hospodaření, investice do opravy krajských silnic, podpora venkova či obnova vozového parku zdravotnické záchranné služby. Olomoucký kraj po loňských volbách ho vede vítězné ANO s ČSSD a ODS.

Kromě obnovy vozového parku sanitek máme v plánu vybudovat moderní výjezdové základny zdravotnické záchranné služby v Uničově, Šternberku a Zábřehu.
Ladislav Okleštěk
hejtman Olomouckého kraje

Podle jeho náměstka Jiřího Zemánka (ČSSD) chce kraj v následujících čtyřech letech co nejvíce čerpat dotace z fondů EU i státního rozpočtu, aby mohl uvést v život plánované investice například do dopravní infrastruktury či vybavení záchranné služby. „Případné přebytky rozpočtu budeme směřovat do těchto oblastí,“ uvedl Zemánek.

Hejtmanství chce investovat také do obnovy krajských zdravotnických a sociálních zařízení či do nových sportovišť. Mezi plánované investice patří nové plicní oddělení v Odborném léčebném ústavu v Pasece či nový objekt pro péči rodinného typu v Dětském centru Ostrůvek. V léčebných ústavech v Pasece a Moravském Berouně chce kraj pode hejtmanova náměstka Dalibora Horáka (ODS) upravit parkové plochy.

Kraj zajímají i turisté

Hejtmanství hodlá také podporovat cestovní ruch, lázeňství a další služby, které pomáhají vytvářet pracovní místa v regionech bez větších průmyslových firem. Hejtmanství se zaměří i na podporu učňovských oborů zakončených maturitou a také na obory potravinářského průmyslu.

Programové prohlášení krajské rady bylo zveřejněno s půlročním odstupem od podpisu koaliční smlouvy. Zástupci ANO, ČSSD, ODS na začátku letošního roku několik týdnů řešili obsazení funkce hejtmana. Loni na podzim jím byl zvolen Oto Košta (ANO), kterého ale v únoru nespokojení spolustraníci vyzvali k rezignaci. Košta jejich výzvu odmítl a zastupitelstvo ho odvolalo na konci února. Novým hejtmanem byl poté zvolen Okleštěk.

Košta již dříve uvedl, že o vystoupení z ANO bude žádat co nejdříve. „Byla to otázka organizačně-technická, kdy a komu to předat na oblastní centrále ANO,“ řekl exhejtman, který byl loni lídrem ANO pro krajské volby. Nyní je Košta nezařazeným členem krajského zastupitelstva. Koalice ANO, ČSSD a ODS tak má v pětapadesátičlenném zastupitelstvu 29 členů.

Košta tvrdí, že nikdy neměl problém s hnutím ANO jako takovým, ale pouze se dvěma lidmi z jeho krajské organizace. 

Nedokážu si dneska představit, že bych v tom hnutí vzhledem k tomu, že ti lidé tam v čelných pozicích stále fungují a fungovat budou, že bych tam mohl působit.
Oto Košta
bývalý hejtman Olomouckého kraje

Klub s krajským předsednictvem hnutí ANO tvrdil, že Košta jako hejtman nezvládal řízení kraje. Spolustraníci Koštu kritizovali i za to, že jako svého poradce při předávání úřadu zaměstnal bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD), který je vyšetřován v korupční kauze.

Ke kritice hejtmana se posléze přidali i tři jeho náměstci z ANO, ČSSD a ODS, podle kterých odmítal reorganizovat úřad a špatně komunikoval s kolegy. Košta oponoval, že nepochybil, a své odvolání přisoudil mocenským ambicím některých členů krajské organizace ANO. Košta v únoru rovněž uvedl, že jeho spolustraníci z ANO požadovali odvolání dřívější šéfky krajského úřadu.

Změna ve vedení olomouckého krajského úřadu (zdroj: ČT24)

V zastupitelstvu Olomouckého kraje má ANO 16 křesel, druhá ČSSD devět a KSČM sedm. Koalice pro Olomoucký kraj má sedm zastupitelů, šesti mandáty disponuje hnutí Starostové pro Olomoucký kraj, po pěti získaly ODS a koalice SPD-SPO. V předchozím volebním období v kraji vládla ČSSD s KSČM.