V Ostravě propukla epidemie spalniček. O dětské i dospělé pacienty se stará fakultní nemocnice

Epidemie spalniček (zdroj: ČT24)

V Ostravě propukla epidemie spalniček, zatím se nemoc potvrdila u dvou desítek dospělých a dětí. Všichni byli hospitalizovaní na klinice infekčního lékařství ostravské fakultní nemocnice. Hygienici už plánují preventivní očkování u vybraných skupin zdravotníků i personálu, se kterým nemocní přišli do kontaktu.

Počátkem dubna Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje evidovala jedenáct dětí s tímto onemocněním. „Jedná se o děti, které nemohly být vzhledem ke svému nízkému věku očkovány,“ uvedli hygienici.

„Na infekční klinice je momentálně 10 pacientů, u kterých už spalničky laboratoř prokázala, a přibývají další,“ zjistila redaktorka České televize Iva Piskalová, podle níž se plošně proti tomu infekčnímu onemocnění u nás začalo očkovat od září roku 1969 do roku 1975. Ale jenom jednou dávkou. Lidé narození po tomto datu už by měli být i přeočkovaní a teoreticky tedy neonemocnět.

  • V České republice bylo v roce 1920 uzákoněné povinné očkování proti pravým neštovicím (v roce 1980 byla vakcinace ukončena). Nyní se v Česku povinně očkuje proti devíti nemocem, z nich šest – záškrt, tetanus, dávivý kašel, hepatitida B, haemophilus influenzae a dětská obrna – je v hexavakcíně a pak se celoživotně doočkovává proti tetanu. Další tři, spalničky, zarděnky a příušnice, jsou v trojvakcíně. Děti v riziku se očkují také proti tuberkulóze.
  • Ústavní soud zakotvení povinné vakcinace v české legislativě opakovaně potvrdil. Proti nemocem z očkovacího kalendáře je v ČR očkováno 95 až 98 procent populace. Pro tzv. kolektivní imunitu je důležité, aby podíl neklesl pod 80 procent, pak by se posílila cirkulace bakterií a virů v populaci. Hrozilo by tak onemocnění těm, kdo očkováni sice jsou, ale imunitu si nevytvořili, a těm, kteří kvůli chronické nemoci očkováni být nemohou.

„Osoby očkované dvěma dávkami před několika desítkami let by měly zvážit kontrolu hladiny svých protilátek anebo absolvovat přeočkování jednou dávkou vakcíny,“ sdělil vedoucí lékař očkovacích center Rastislav Maďar.

Stoprocentně chráněný je jen ten, kdo spalničky už měl. Na ministerstvu zdravotnictví teď leží žádost krajských hygieniků o přeočkování rizikových skupin. „Jednalo by se o zdravotnické pracovníky území kraje, dětských oddělení území města Ostravy a záchranné služby města a také úklidových pracovníků,“ sdělil krajský hygienik Radim Mudra.

Spalničky stále patří k nejnebezpečnějším dětským nemocem. Nejzávažnější komplikací, kterou mohou způsobit, je zánět mozku.